Q&A med chefredaktör Lina Bielsten

Vi slår oss ner för en pratstund med magasinets grundare och chefredaktör. Lina Bielsten har även erfarenhet som projektledare för Östermalmshallen i över tretton år och ser det som sitt andra vardagsrum. Här ger hon svar på några av de vanligaste frågorna om Hallen... och Östermalmstorg.

TEXT: REDAKTIONEN FOTO: SEAN MCLATCHIE LEWTHWAITE

Vad händer på Östermalmstorg?
– Torget har påverkats av flera ombyggnationer de senaste åren. Först arbetet med att bygga om Östermalmshallen och placeringen av den tillfälliga saluhall som möjliggjorde fortsatt handel under ombyggnationen i fyra år. Därefter Region Stockholms behov att byta ut tätskiktet och delar av taket över tunnelbanans biljetthall på Östermalmstorgs station, ett arbete som blev klart i januari 2023. I väntan på den kommande renoveringen utsmyckades Östermalmstorg med sittmöbler och växturnor som blivit ett uppskattat inslag under sommarhalvåret.
– Stadens målsättning är ett fint gestaltat torg, som också ska vara tryggt och tillgängligt med utökad belysning, levande torghandel och restauranger. Projektet med att rusta upp Östermalmstorg planeras att starta under vintern 2023/2024 och bli klart under sommaren 2025*.

Vill ni läsa mer om projektet och hålla er uppdaterade, klicka HÄR.

Har ni ändrat öppettiderna sedan återinvigningen?
– Ja, numera har butikerna öppet till kl.19 på vardagar och till kl.17 på lördagar. En timme längre med andra ord. Dessutom har restaurangerna kvällsöppet både i lokalerna ut mot gatorna och inomhus, vilket efterfrågats av våra kunder. Och för den som är morgonpigg kan ni äta frukost i Paulas café från 7.30 på vardagar och se saluhallen vakna till liv. Det är supermysigt!

Går det att arrangera event och privata fester i saluhallen som förr?
– Lika glädjande som det är att ha levande saluhall även kvällstid, lika svårt är det att hyra hela byggnaden som festlokal. Det är endast på söndagar som nedervåningen är stängd för allmänheten, men däremot har Beirut Café öppet på söndagskvällarna en trappa upp... så hallen är aldrig helt tyst. Handlarna har däremot haft event i vissa delar av saluhallen, samtidigt som övriga ytor håller öppet, och dessa aktiviteter bokas med respektive restaurang. Har ni frågor gällande just event kan ni maila till handlarna och fråga vilka möjligheter som finns.

Vem vänder man sig till för att bedriva verksamhet som handlare i Östermalms Saluhall?
– Företag som är intresserade av att driva butik eller restaurang i saluhallen kan höra av sig till ansvarig förvaltare på Fastighetskontoret, Simon Can. Fastighetskontoret har insyn i eventuella försäljningar, lediga ytor och avtalsfrågor.

Hur går jag till väga om jag önskar sälja produkter i saluhallen?
– Föreningen har ingen central upphandling av leverantörer när det gäller mat och dryck, utan handlarna sköter sina egna inköp. Bäst är därför att ni hör av er till respektive handlare och presenterar era produkter och tjänster. Alla kontaktuppgifter finner ni på saluhallens hemsida.

Krävs tillstånd för att fotografera och filma i Östermalmshallen?
– Om ni önskar fotografera och filma för privat bruk behöver ni inte ansöka om tillstånd. Men vänligen respektera andra personers privata sfär. Gäller det i kommersiellt syfte så som reklamfilm, fotograferingar och programproduktioner kontaktar ni föreningen för tillstånd och bokar tid för besök. Det gör man enklast genom att skicka ett mail till saluhallens ordförande Ulf Elmqvist på ulf@lisagruppen.se.

Har ni ett gemensamt presentkort?
– Självklart, Östermalms Saluhalls presentkort är en uppskattad gåva som kan nyttjas i alla hallens butiker och restauranger. Kortet går att köpa i presentkortsmaskinen och ni kan paketera det med ett matchande konvolut (en svart ask) så ni får en fin present att ge bort. Konvolutet bjuder saluhallen på och det hämtas ut mot uppvisande av kvitto i butiken hos Arla Unika, till vänster efter stora entrén.
– Vill ni som företag eller privatperson köpa en större mängd presentkort mot faktura, hör av er till info@ostermalmshallen.se.

Kan jag handla varor med hemleverans från saluhallen?
– Lisa Elmqvist och Melanders har fullskalig e-handel där ni kan välja uthämtning i butik eller boka hemleverans. Även Arla Unika och Lisbeth Janson Frukt och Grönt erbjuder stort sortiment i deras onlinebutiker.
– Ett par handlare samarbetar i stället med digitala marknadsplatser, som exempelvis Amoi. Där finner ni utvalda produkter från bland annat Nybroe Smörrebröd, M Seger och Mesh. Ett tips är att fråga handlarna om ni undrar över olika leveransalternativ eftersom det kan förändras med tiden.

Boka privat visning i Östermalmshallen

Både privatpersoner och företag har möjlighet att boka guidade visningar av Östermalmshallen, ledda av Lina Bielsten. Lina som är grundare av Östermalms Saluhall Magasin (2010-2023) har även arbetat som projektledare med Östermalms Saluhall i över 13 år och jobbar numera som frilans med Bielsten & Co på heltid. Hon förmedlar på sitt personliga vis kunskap om saluhallens långa historia kryddad med roliga anekdoter från dem som varit med och saker som inte går att läsa sig till i några böcker. Det går även att lägga till smakprover från de olika butikerna eller en presentpåse till deltagarna.

Visningar kan hållas på svenska och engelska. Skicka ett mail med önskemål så skräddarsyr vi tillsammans er alldeles egna aktivitet.

Förfrågningar skickas till:
lina@bielstencompany.se


ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN 2010-2023. Copyright: Bielsten & Co.