Peter Elofsson

STAMMIS I HALLEN

Hans yrkeskarriär kantas av upplevelser de flesta av oss inte ens vågar drömma om. Efter 13 år i New York återbördades han till Sverige för idag tio år sedan. Både före, under och efter expat-livet har han alltid återkommit till Östermalmshallen. Magasinet möter Peter Elofsson, det mångfacetterade skönhetsgeniet som i vintras etablerade ADA, sitt första egna koncept. 

Text: Claes Kanold

"Idag går jag gärna till Planet Mesh och tar en Bombay Chicken med spirulinajuice."

VI BESÖKER PETER ELOFSSONS VACKRA hemlighetsfulla lokal på Riddargatan, ung

Introducera oss för Studio ADA!
– ADA är en kreativ hub där jag delar upp min verksamhet mellan att vara frisör och stylist och show- och provrum för vårt demi-couture-koncept Numeroter som jag skapat med Fadi el-Khoury. Min farmor, som var en hårt arbetande kvinna med hög integritet, hette Ada och ADA står också för A Different Aspect. Jag har velat skapa en oas, en liten modern gallerikyrka med hög och skön energi.

På bekvämt avstånd till Östermalmshallen?
– Ja, där är jag ofta och dit har jag gått jättelänge. Vegetariska restaurangen Örtagården uppe på andra våningen älskade jag då den fanns kvar. Idag går jag gärna till Planet Mesh och tar en Bombay Chicken med en spirulinajuice, till Husmans Deli eller Beirut Café Deli för hämtmat. Och jag kan inte låta bli att handla praliner hos Betsy Sandberg. Det har blivit fint efter ombyggnaden, men jag hade hoppats de kunnat bygga en uteservering med champagnebar högst upp på taket. Där hade jag suttit! 

Ska vi ta det från början, vem är Peter?
– Jag är en jordgubbsodlarson från Våxtorp, på gränsen mellan Skåne och Halland. Flyttade hemifrån som femtonåring för att utbilda mig till frisör i Ängelholm. 1992 blev jag tvåa i Frisör-VM i Japan och har faktiskt varit såväl juniorvärldsmästare, nordisk som svensk mästare. Efter att ha haft två egna salonger och frilansat parallellt i några år flyttade jag till New York 1999. Där blev jag kvar i 13 år, men under den tiden tillbringade jag somrarna i Sverige och hade även kortare perioder i Los Angeles och några andra städer. 

Berätta om New York?
– Där fick jag som alla andra börja med att leta kontakter och lyckades efter ett tag etablera mig som stylist, inte frisör i första hand. Stylistens roll är att snabbt kunna styla upp den visuella finishen inför en modeshow, fotografering eller entré på röda mattan. Det var en kul, intensiv och lite crazy period.
– Jag gjorde dessutom katalogjobb och kampanjer för bland annat Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman, Benetton, Sisley och Victoria’s Secret. Och jobbade också tillsammans med en fotograf som gjorde alla set cards till den stora agenturen One Model Management och fick då träffa Eva Herzigova och många andra supermodeller. Vi var många stylister och frisörer i New York på den tiden, men när jag i den vevan blev omskriven som Årets Frisör i New York Magazine fick jag direkt över 600 nya jobbförfrågningar, som jag faktiskt var tvungen att tacka nej till. 

Du har dansat med de stora elefanterna?
– Visst har det blivit så. Speciellt när jag hade uppdrag för magasin som Vogue och Wallpaper, åkte taxi hem till privatkunder för att göra dem vackra inför den årliga Met-galan eller producerade en välgörenhetsfilm åt Anna Wintour. 

Kan du avslöja några namn för Östermalms Saluhall Magasins intresserade läsekrets?
– De som gjort mest intryck på mig är Christina Ricci, Eva Herzigova och Rachel Weisz. Jag gick på New York Film Academy och tillhörde därför de första att filma det som idag kallas content vid de stora designvisningarna. Andra New York-profiler jag haft att göra med är Bianca Jagger och Sarah Murdoch. Som en liten kuriosa så var det så att Sarah Jessica Parker och hennes man Matthew Broderick råkade bo i samma kvarter som jag. Matthews syster var min kund så hans och Sarahs son fick jag fixa till ibland när han fått för sig att han kunde klippa sig själv. 
– En annan minnesvärd episod var när jag stylade ensem - blen på pressfotograferingen inför den första säsongen av The Sopranos. James Gandolfini var inte särskilt förtjust i sådant så han hade, enligt hans agent i varje fall, satt i sig en flaska whiskey innan det var dags för mig att styla honom. ”Don't touch my face” röt han åt mig. Så det blev en liten fight mellan oss där jag förklarade om för honom att jag var tvungen eftersom han både hade svettpärlor i pannan och var ganska röd om näsan. Efteråt fick vi ögonkontakt när vi stod ungefär tio meter isär och gav varandra fingret, men med ett stort leende. Vi var kompisar. Fast när vi träffades nästa säsong var det samma visa igen och slutade på samma sätt…! 
– Jag lärde också känna Lady Gaga innan hon slog igenom. När jag hängde i Los Angeles fick jag jobba med en hel del A-list-kändisar inför Golden Globe och Oscarsgalan och när jag gjorde hår på Cartiers event. Så där har jag festat med Jack Nicholson hemma hos Paris Hilton, och även hängt med Steven Tyler, Bono, Diana von Furstenberg och Melania Trump 

Men du är inte ansvarig för Melania Trumps mans frisyr?
– Nä.

Apropå kändisar så har du själv blivit jagad av paparazzis?
– Ja, i New York trodde folk ofta att jag var David Spade och i Los Angeles Brad Pitt! Det hände ibland att jag blev förföljd av vilt cyklande fotografer när jag var ute och gick. Det var inte så kul.

"Frisyren är ett sätt att framhäva sin personlighet."

Det är ingen överdrift att du är en av landets, kanske till och med världens, mest eftertraktade frisörer/stylister?
– Det får stå för dig, men nej, jag tar inga nya kunder till min salong. Och det händer att jag får flyga utomlands för att ta hand om stamkunder i deras hem, eftersom de av olika skäl helst inte vill gå utanför dörrarna för den typen av ärenden. 

Vad är ”hemligheten”?
– För mig handlar det framför allt om att förstå hur min klient vill bli upplevd, inte hur man ser ut eller att försöka vara trendig. Blir det en regelbunden klient vill jag ibland utmana henne eller honom att våga förändra sig en aning, att dennes appearance blir en hel upplevelse. Vill du vara busig, klassisk eller neutral? Frisyren är ett sätt att framhäva sin personlighet.

För att kunna göra det måste du väl lära känna dem ordentligt?
– Jag har en intuitiv människokännedom. Jag är ingen terapeut, men en behandling handlar om lite djupare saker än att ”bara bli klippt”. Och så brukar jag alltid prata om astrologi. Det tycker folk om och deras stjärntecken hjälper mig att snabbt ge mig en blick för att veta vart jag kan gå och inte gå. Det är ingen absolut sanning, men jag gör en tolkning av det jag ser. 

Din speciella förmåga kommer även väl till pass när du tar dig an stora bröllop?
– Då har jag oftast rollen som stylist och eftersom jag job - bat med de stora galorna i New York och Los Angeles har jag kunskap om all logistik med hår, styling och kläder. Det är väldigt mycket tekniskt arbete som ska hålla i olika situationer. Vårt mål, det vill säga Fadi El Khouris och mitt, är att brudens – ja brudparets – dag ska bli så bra som möjligt. Ibland rör det sig om fester som sträcker sig över en hel weekend med många ombyten vilket innebär nya looks och nya plagg

Kläddesignern Fadi El Khouri är din partner både i busi - ness och privat?
– Det stämmer. När vi gör bröllop är det han som skapar brudklänningen och så driver vi klädmärket Numeroter, som vi startade mitt under pandemin för två år sedan. Fadi står för visionen, sedan är jag med och kommenterar den och så sätter vi ihop konceptet tillsammans. Numeroter är franska och beskrivs bäst med engelskans ”by the numbers” – alltså numrerade plagg i begränsad upplaga. Det kallas demi-couture, avancerat sydda plagg med personlig passform. Kläder du kan ha med överallt till vissa typer av event. All försäljning sker via webben, vårt Instagram och vår hemsida. Hittills kommer de flesta beställningarna utanför Sverige; Paris, Kuwait, Italien och USA. Vi tycker namnet är jättevackert och fattar knappt att ingen registrerat det innan. Det var nog ”meant to be”. 

Eller skrivet i stjärnorna?
– Kanske det…

PETER SKÖNHETSTIPS:
Strunta i trender.
Våga framhäva din egen personlighet
PETERS MODETRENDSPANING (!)
INFÖR VINTERN 2022/23:
Det blir massor av alla möjliga metalliska färger.
PETERS VACKRA HÄLSOTIPS:

B- och D-vitamin är ett måste.
Zink och magnesium.

Undvik antiinflammatoriska grödor.

Hirsch är framtiden: ingen gluten, högre mineral- och fiberhalt.

Jag är fascinerad av Blue Zones. Det finns platser i världen (även i Sverige) där många blir över hundra år gamla. Det kan bero på deras levnadssätt, vad de äter (oftast bara närodlat) vad det är för klimat och att de dricker mycket vatten.

Peter Elofssons Studio ADA ligger på en catwalklängds avstånd från Östermalmshallen. En avskalad oas i gränslandet mellan skönhetssalong och kreativt showroom.

ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN  N0.2 2022. COPYRIGHT: BIELSTEN & CO.