Magasinet besöker

STORA SALUHALLEN I GÖTEBORG

Redaktionen lämnar Stockholm för en kort gastronomisk tripp till västkustens huvudstad. Visste ni att det finns fyra saluhallar i Göteborg? Feskekörka med byggnadsår 1847 är äldst. Störst är inomhusmarknaden på norra delen av Kungstorget med sina drygt fyrtio butiker och restauranger, passande nog med namnet Stora Saluhallen. Den upptar 1300 kvadratmeter på torget där handeln ursprungligen höll till på 1800-talet, samma som på Östermalmstorg.

Foto: Carina Gran, Higab.

Lite rolig kuriosa: byggnadsarbetet för Stora Saluhallen inleddes 1888, samtidigt som Östermalms Saluhall och deras 135-årsjubileum hade sammanfallit med Hallens om det inte vore för förseningar som drabbade Göteborgsprojektet. När Östermalmshallen firade sin födelsedag i november 2023 fick handlarna i Göteborg vänta, dörrarna till Stora Saluhallen öppnades nämligen i februari 1889. 

Redaktionen får en liten guidad visning av Amanda Lindström från fastighetsbolaget Higab, som äger och förvaltar Stora Saluhallen. Amanda berättar att de nyligen uppmätte takhöjden till drygt 19 meter, med andra ord något lägre än Östermalmshallens 21 meter. Majestätiska byggnader båda två. Hon tar med oss upp bland takbjälkarna där vi känner oss som ”hemma”. Det är samma gjutjärnskonstruktion som i Östermalms Saluhall förutom att utsikten skiljer sig något, här finns fler entréer. Vyn ovanifrån bjuder på ett livligt myller och en gammaldags charm som för tankarna till en historisk tågstation, nästan som att befinna sig i södra Europa.

Byggnaden är ritad av den svenske arkitekten Hans Hedlund som ligger bakom en rad andra välkända Göteborgsbyggnader, som till exempel Televerkets hus på Kungsgatan och Dickson Public Library på Allegatan. Stora Saluhallen förklarades som byggnadsminne 1985.

Saluhallen är en av de mest populära mötesplatserna för matglada göteborgare och över två miljoner människor besöker hallen varje år. Vid öppningstillfället fanns 92 bodar i hallen, nu är det ett fyrtiotal handlare som erbjuder bland annat ost, grönsaker, kött, choklad, bakverk, italiensk mat, orientalisk mat och även en östeuropeisk delikatessdisk. Dessutom massor av takeaway-rätter och flera caféer och restauranger att välja mellan. Om du är hungrig finns det inget bättre ställe att vara på i staden. Har ni vägarna förbi Göteborg är detta landmärke ett måste att besöka.

STORA SALUHALLEN


Kungstorget, 411 17 Göteborg

Öppettider: Måndag–torsdag 9–18, Fredag 9–19, Lördag 9–17, Söndag: stängt. Restauranger har kvällsöppet. 

Tel: +46 31 13 93 26 

www.storasaluhallen.se

FOTO: TORGHANDEL PÅ 1890-TALET UTANFÖR SALUHALLEN. Från GÖTEBORGS STADSMUSEUM.
Text: Lina Bielsten. Östermalms Saluhall Magasin No.2 2023.
Copyright: Bielsten & Co.