Birgitta Stubbing

KALASPINGLAN MED EUROPAS LÄNGSTA MODELLKARRIÄR

Hennes skönhet är fortfarande så strålande att den drar blickarna till sig när hon elegant glider runt bland butiksdiskarna i Östermalmshallen. Birgitta Stubbing för sig likt en prima ballerina, vilket faktiskt var den unga flickan Birgittas yrkesval ”par preference”. Nu ville det sig inte riktigt så, istället utbildade hon sig till tandsköterska, men blev som 26-årig trebarnsmamma övertalad att pröva lyckan som fotomodell. Och på den vägen är det. Sextiofyra år senare är hon nämligen lika efterfrågad som någonsin. Nyss fyllda 90 är hon Europas äldsta fotomodell.

TEXT: CLAES KANOLD FOTO: SAM BRITZ

Ett av Birgitta Stubbings första barndomsminnen är när hon följde med föräldrarna till Kungliga Operan och såg Svansjön, Trots att hon bara var fem år blev Birgitta så hänryckt att till hennes mammas förskräckelse ställde hon sig upp i bänkraden och dansade med i takt till musiken.
– Pappa däremot tyckte nog mest det var roligt, han uppmuntrade mig i nästan alla mina påhitt och skämde bort sin lilla prinsessa något alldeles otroligt, skrattar Birgitta.

Två decennier efter detta lilla uppträdande befinner sig vår huvudperson i en helt annan typ av lokal. Hon har slagit följe med en släkting som ska delta i en skönhetstävling i samband med invigningen av då nybyggda Hötorget City. Året är 1960. På samma evenemang närvarar den legendariska modellmamman Kim Söderlund, som genast får vittring på den bedårande fru Stubbing. En mannekäng in spe! Nej, minsann, att säga upp sig från sin anställning på den trygga tandläkarpraktiken kom inte på fråga. Emellertid gav sig modellagenturägarinnan inte så lätt och efter en tids idog övertalning föll den 171 centimeter långa tandsköterskan till föga.

Debuten framför kameran blev inte särskilt glamourös, Birgitta skulle posera på ett matta från den kända mattbutiken Nessim vid Norrmalmstorg. Allt gick dock som smort och förfrågningarna började hagla in. Och så har det fortsatt sedan dess:
Helt nyligen blev hon fotograferad hängande i en fallskärm fem meter upp i luften och har under senare tid haft uppdrag för så väsensskilda kunder som Svenska Spel, Länsförsäkringar och Mölndals Energiverk. Hon syns i en världsomspännande reklamfilm för jeansmärket Weekday och skrider med jämna mellanrum catwalken fram med fötterna beklädda av högklackade skor. Lika graciöst som vore hon en näpen tonårstjej.

”Jag älskar Lisa Elmqvists laxpudding och deras rensteksröra är sagolik. Jag lämnar heller aldrig Hallen utan att köpa med mig en blandad ask praliner av härliga Paula hos Betsy Sandberg Choklad.”

När Magasinet möter upp stammisen och modellen Birgitta Stubbing i Östermalmshallen kommer hon arm i arm med designern Göran Alfredsson. Göran är också ett välbekant ansikte i Hallen och i sin populära butik Thalia med ateljé på Karlavägen har han genom åren klätt många vackra damer på Östermalm. Birgittas klänning är ett mästerverk i azurblå och designer Alfredsson hjälper till att klänningen faller rätt och att de matchande smyckena sitter korrekt när vi ska fotografera. Här lämnas inget åt slumpen och Birgitta poserar vant vid disken hos Betsy Sandberg.

Göran alfredsson, designer från Thalia, Med Birgitta stubbing i baren på Vackra Hotel Villa dagmar som ligger vägg i vägg med östermalmshallen.

När vi pratar över en kopp kaffe har Birgitta precis avslutat ett två dagars firande av sin nittionde födelsedag. Med släkt och vänner hemma i våningen på Östermalm. I hennes finskurna ansikte syns inte ett spår, vare sig av kalasandet eller åren som gått.
– Goda gener, ytterst måttlig med alkohol och ett disciplinerat träningspass varje morgon och kväll är förklaringen. Fast på senare tid har jag faktiskt börjat smutta på champagne, medger hon med ett skälmskt leende. Någon särskild diet har jag heller aldrig gått på. Jag äter allt utom stångkorv och paltbröd!

Naturligtvis dignar det stubbingska presentbordet därhemma i lägenheten fullt av gåvor, allra gladast blev hon över resan till favoritresmålet London, inklusive lunch på därstädes Hotel Hiltons rooftop-restaurang. Väninnelunchen på motsvarande hotell här i Stockholm uppskattade hon också. Att resa och gå på kalas tillhör det som roar Birgitta Stubbing mest. Efter vårt rendez-vous ska hon bege sig på en VIP-tillställning ute på Djurgården. Så hon gör i ordets dubbla bemärkelse verkligen skäl för hedersbetygelsen Kalaspingla.

Innan vi släpper iväg vår yrvädersenergiska fikadejt måste vi förstås växla ett par ord om hennes relation till Östermalms Saluhall.
– Dit har jag gått minst en gång i veckan sedan jag flyttade till Östermalm från Lidingö för tjugofem år sedan. Innan dess var det min man som skötte matinköpen här i Hallen. Han hade god blick för kvalitet men kunde bara laga en enda maträtt – lövbiff med gorgonzola – så det var jag som hade ansvar för köksdetaljen, konstaterar Birgitta.
– Jag älskar Lisa Elmqvists laxpudding och deras rensteksröra är sagolik. Jag lämnar heller aldrig Hallen utan att köpa med mig en blandad ask praliner av härliga Paula hos Betsy Sandberg Choklad.

Birgitta på ett av sina favoritställen i saluhallen; betsy sandberg Choklad. Där hon även haft boksignering under hösten.

Bästa Östermalmshallenminnet för Birgitta är nyinvigningen häromåret. Vad annat hade man kunnat förvänta sig från en mingelmästarinna av hennes kaliber?

I slutet av september var det releaseparty för Birgitta Stubbings memoarer, med den passande titeln På Höga Klackar. Där kan man läsa mer om hennes innehållsrika liv och njuta av en mängd fina fotografier. Flera av de senare tagna av den i midsomras bortgångna fotografen och konstnärinnan, tillika före detta svärdottern till Birgitta, Denise Grünstein.

ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN / N02 2023. COPYRIGHT Bielsten & co.