EN PLATS SOM FÅR STELA HERRAR ATT MJUKNA OCH HELA ÖSTERMALM ATT ANDAS

Många män känner igen sig i detta: ont i kroppen, stelhet i axlarna, stillasittande vid datorn och ständig stress för att hinna sina deadlines. Här kan yoga hjälpa till ett mer balanserat liv. Det menar Hallens stammis Madeleine Wilhelmsson, grundare av Yogamana. Hon har tagit fram en kurs speciellt för just stela män.

TEXT: Redaktionen 
YOGAMANA ÖSTERMALM

”Yoga handlar ganska lite om vighet, vilket många felaktigt tror. Det är viktigare med närvaro och att få kontakt med sin egen kropp.”

Ett par korta promenader från Östermalmshallen ligger Yogamana, två av Stockholms lyxigaste och mest uppmärksammade yogastudios. Yogamana erbjuder en mängd olika kurser för alla möjliga behov, anpassade för såväl kvinnliga som manliga utövare. Den senare kategorin var något svårflirtad i början, närmare bestämt de stela och stressade männen. Detta beslöt sig ägaren Madeleine Wilhelmsson att göra något åt.

– Vi hade en mängd kvinnor som kom till oss. Inte sällan med stressrelaterade besvär. De hade svårt att sova, hormonstörningar och högt blodtryck. Läkare, sjukgymnaster och annan vårdpersonal skickade dessa utarbetade och sönderstressade personer till oss eftersom de hört talas om vårt specifika fokus mot vetenskapligt lugn med terapeutisk yoga som alla kan göra. Dock lyste männen med sin frånvaro. Det tog ett tag innan jag förstod varför, säger Madeleine. Madeleine berättar att hennes manliga vänner gav samma anledningar eller ursäkter: ”jag är så stel så jag kan inte gå på yoga och det är ju bara en massa viga tjejer på klasserna”. Det sistnämnda kunde dock inte vara mer fel, menar hon.

Men är då yoga verkligen för alla?

– Ja, hos oss är alla välkomna, i vilket skick de än är. Yoga handlar ganska lite om vighet, vilket många felaktigt tror. Det är viktigare med närvaro och att få kontakt med sin egen kropp. Yoga är ett sätt att fylla på med ny energi, få regelbunden återhämtning och därmed markant minska riskerna för utbrändhet och andra livsstilssjukdomar.

Är det någon skillnad på yoga för kvinnor och för män?

– Sanningen är den, att män faktiskt behöver en annan typ av yoga än kvinnor. Deras vanligtvis större muskulatur gör att män oftare blir stela, antingen till följd av stillasittande arbete eller på grund av mer fysiskt hård träning.

Sagt och gjort, Madeleine bestämde sig för att skapa en yogaklass på schemat – enbart för män som upplevde sig stela. Passet skräddarsyddes för att skapa mer rörlighet, minska stress och ge ett inre lugn och en mjukhet i kroppen. Hon tror att namnet på klassen – ”Yoga för Stela Män” – var en bidragande orsak till att passet varje onsdagsmorgon i den stora luftiga lokalen på Sibyllegatan 67 blev välfyllt och att många topp-presterande män på Östermalm fick upp ögonen för passet.

– Flera av de som deltagit har berättat hur de känner sig mer rörliga och flexibla, bara efter några få gånger, och att det är ett fint komplement till annan träning.

Vilka förutfattade meningar upplever du finns kring yoga?

– Yoga är idag inte det som yoga – av vissa – ansågs vara på 70-talet. Det vill säga ”hippieflum”. Det finns drygt 10 000 vetenskapliga publicerade studier på yoga och meditation. Dessa studier intygar till exempel att yogaträning gör oss lugnare, mer fria från värk, förbättrar sömnen, stärker hjärtat och balanserar blodtrycket. Dessutom visar meditation, som är en viktig del av yogaträningen, positiva effekter på cellnivå. Exempelvis har man sett att regelbundet utövande av meditation kan reparera vårt DNA från långvarig stress (Nobelpris i medicin 2009 – Elizabeth Blackburn). Det är vetenskap om något!

Madeleine poängterar att i alla Yogamanas yogaklasser är det långa djupa andetaget alltid centralt, något hon upplever att de flesta vuxna tappat bort. Hon menar att nyfödda barn är de allra bästa andningsexperterna. De andas med hela kroppen till skillnad från en stressad, pressad vuxen, där andetaget kanske omärkt förflyttats högre upp i bröstkorgen. Med en ytlig andning kan man inte längre dra nytta av de fina effekter man får av att andas långsamt, lugnt och med näsan istället för med munnen. Madeleine pratar om ett parasympatiskt påslag i nervsystemet.

– Lugn och ro är grejen. När vi andas lugnt, blir hela livet lugnt och vi får kraft istället för att bränna våra resurser och riskera utmattning. Något Madeleine själv fått erfara. Hon levde ett stressigt liv som civilingenjör i New York och Los Angeles och pressen hon alltid satte på sig själv – att prestera på topp och utan tillräcklig återhämtning – gjorde att hon till slut gick in i väggen.

– Dumt nog lyssnade jag inte på några tecken utan levde ett liv utifrån det jag uppfattade som andras förväntningar på mig, berättar Madeleine.

När hon fick diagnosen utmattning konstaterades att hennes sköldkörtel underpresterade. Hon var i ett extremt dåligt skick och var sjukskriven en längre period.

– Jag provade allt, träffade 20 olika läkare och specialister, men det var först när jag hittade yogan min riktiga djupa läkning började, säger Madeleine.

Madeleine wilhelmsson, grundare av yogamana

Yogan fick Madeleine inte bara att bli lugn och att sova bättre, utan även att börja lyssna inåt. Det var första steget till en radikal livsstilsförändring. Vägen tillbaka gick därefter genom medicinsk yoga, förändrad kost och att arbeta med sina tankar. Ur allt detta föddes STP, hennes idag så populära utbildning i självläkning, STP står för Självläknings Terapeut Programmet och är en kursserie som väver samman kunskap om medicinsk yoga, kost, näring och livsstil och där det är läkare, forskare, näringsexperter och yogalärare som tillsammans lär ut livsstilskunskap.

Och till sist, vad vill du säga till dem som kanske aldrig testat yoga tidigare?

– Hos Yogamana behövs inga förkunskaper för att delta i någon av klasserna. Man kommer som man är och det spelar ingen roll vilka kläder man har på sig. Yoga är verkligen inte som alla bilder på Instagram. Testa dig fram och hitta den form som passar just dig!

OM YOGAMANA

YogaMana erbjuder sedan 2010 ett helhetskoncept med fokus på lugna och terapeutiska yogaformer som alla kan göra, i två lokaler på Östermalm. Här håller kända yogaprofiler klasser och workshops, som f.d. nyhetsankaret från SVT Ulf Wallgren, Kristina Kumlin (toppmodellen som gjorde sig fri från drogmissbruk med hjälp av yoga), livskonstnären och yogaläraren Malin Berghagen, LA yogi Maya Fiennes med flera.

Den större studion YogaMana Center på Sibyllegatan 67 öppnade upp 2020 och är en ljus, luftig och nyrenoverad dröm med uppvärmda golv och naturnära inredning. I omklädningsrummen finns produkter från hudvårdsmärket Sunday Riley, hårvårdsmärket Antonio Axu och tvålar från Rituals. Den mindre lokalen YogaMana Studio på vackra Danderydsgatan 2 invid Humlegården erbjuder sedan 2010 klasser, coaching och terapi.

Mer om YogaMana:
YogaMana har även lanserat en egen medicinsk yogaapp för hemmaträning vid namn ManaYoga, en egen smyckeskollektion med yogiska tecken och symboler i 925 sterlingsilver och 24 k guldplätering vid namn Dressed in Mana.

Mer om Stela Män:
Yoga för Stela män på YogaMana finns som ”kurs” varje onsdag kl 07.15–08.15 hösten 2022, men man kan även köpa klippkort och gå på enstaka pass. Klassen går på Sibyllegatan 67.

www.yogamana.se
Instagram: @yogamanastockholm


Östermalms Saluhall Magasin No.1 2022.