Kort och gott med

MAURO SCOCCO

En knapp timmes blandat fniss och allvar som botemedel i det själsutplånande pandemivakuum de flesta av oss just nu upplever bör inte underskattas. Poddkarusellen med Mauro Scocco och hans gode vän Plura Jonsson funkar utmärkt som humörhöjare. Magasinet växlade några ord med podd-duons ena hälft.

AV: Claes Kanold FOTO: Pär Wickholm & Pärlan Wallefelt

Artisten, låtskrivaren och producenten Mauro Scocco behöver knappt något närmare preludium. Den som ändå är sugen på att veta mer om hans karriär, produktion och person rekommenderas ett besök på välfyllda hemsidan mauroscocco.se, där man bland annat kan ta del av alla hans briljanta låttexter. När man gjort det och dessutom lyssnat på hans musik, sett honom i diverse TV-program och nu också lyssnat på den podd han medverkar i tillsammans med gamle vapendragaren Plura Jonsson, är det bara att hålla med f.d. Aftonbladet-journalisten Klas Lindberg som efter Scoccos medverkan i Niklas Strömstedts puttriga programserie ”Tack för musiken” 2015 skrev: Mauro Scocco är så bra att man blir förbannad.

Låt oss inledningsvis bara stämma av din relation till Östermalmshallen; har du någon?
– Ja, absolut. Jag växte ju upp på Skeppargatan så det föll sig naturligt. Det var en spännande plats tyckte man.


Berätta mer. Vad har du för minnen härifrån och går du fortfarande hit?
– Dofterna! Långt innan jag kunde något om matlagning gick jag in där och bara gick runt och tog in atmosfären och alla dofter. Vi flyttade till Östermalm 1972 så det var i början av 70-talet. Idag är jag boende på Kungsholmen så det är när jag är i krokarna jag slinker in nuförtiden.

Poddkarusellen

Februari månads andra vecka var det premiär för tidigare nämnda ”Poddkarusellen”, som sedan dess kommit ut med ett avsnitt varje tisdag. Det är det enda Mauro säger sig ha på gång för tillfället så det är väl lika bra att snacka lite om den.

I podden samspelar du och Plura på känt manér. Personkemin mellan er verkar vara magnetisk, hur skulle du sätta ord på er vänskap?
– Möjligen kommer vår kemi av att vi känner varandra väldigt väl och har gjort det under nästan 40 år. Samtidigt som jag kan driva med Plura och Plura kan driva med mig, så har vi stor respekt för varandra. 

”Plura är väldigt enkel och följsam att jobba med, inga divalater eller sådant. Det roligaste vi gjort var vår tågluff genom Frankrike, den resan var bitvis magisk”.

Du producerade – och musicerade på – Plura och Eldkvarns album Kungarna av Broadway, som kom redan 1988. Därefter har ni gjort bland annat matlagningsprogram och tågluffarprogram på TV ihop och nu alltså en podd, vad är bäst med att jobba med honom och vad tycker du är det roligaste ni gjort?
– Plura är väldigt enkel och följsam att jobba med, inga divalater eller sådant. Det roligaste vi gjort var vår tågluff genom Frankrike, den resan var bitvis magisk.

Det finns många beröringspunkter mellan musik och mat/matlagning. Några reflektioner kring det?
– Det handlar om att uttrycka sig, att skapa och att hitta rätt balans antar jag.

Du lagar ofta mat själv, vilken är din paradrätt?
– Spaghetti alle vongole. Vongolemusslor är svåra att få tag på men det går även att göra på svenska hjärtmusslor från Västkusten.

Om du skulle bjuda hem några valfria personer på middag och sitta och tugga några timmar – vilka skulle det bli och vilket skulle ämnet för kvällen vara?
– Tomas Alfredson, Klara Doktorow, och Henrik Dorsin tror jag skulle båda för en kul kväll. Ämnena skulle bli alla utom det vi bestämt gissar jag! (Avsiktligt eller inte så har de tre gästerna en gemensam nämnare: filmen ”Se upp för Jönssonligan”. Tomas regisserade, Klaras ex David Sundin spelar Dynamit Harry och Henrik gestaltar gängledaren Sickan. Dessutom figurerar Elin Klinga i en av birollerna, Elin som ju är den verkliga förebilden för åtrådda Sara i Mauros hitlåt med samma titel. Inte för att vi tror att detta skulle utgöra ett samtalsämne för kvällen, men man vet aldrig. Reds anm.) 

Du har inte ätit kött sedan 1987 – vilka är din favoritfiskar och/eller andra alternativa maträtter? 
– Hummerspaghetti, Grillad havsruda, som man får den i Frankrike. Sedan typ allt med bläckfisk.

Din största matupplevelse alla kategorier?
– Jag åt en saltinbakad pinfärsk ”Loup de mer” (havsabborre) på Rivieran som jag fortfarande drömmer om.

Avslutningsvis så här i den allmänna stiltjen; bär du på något drömprojekt – typ skriva en opera, skönlitterär roman, utställning med dina målningar, läsa upp din poesi i P1:s Dagens Dikt, egen talkshow på TV eller så?
– Romandrömmen levde jag ut under tiden då jag bodde i Amsterdam… det var svårare än jag trodde!

MAURO OM

Bästa musiken när du…
Läser en bra bok?
– Det ska vara tyst när man läser.
Långpromenerar?
– Tomas Andersson Wij´s senaste album.
Bjuder på stearinljussupé?
– Vadsomhelst där Chet Baker sjunger.
Målar tavlor?
– Erik Satie (1866-1925. fransk kompositör och pianist. Hans mästerstycke Gymnopédie No 1 har 33 och en halv miljon lyssningar/visningar på Youtube. Reds anm.)
Sitter på ett tåg eller i ett flygplan?
– Rolling Stones, gärna med en liten whiskey i knät.