Unikt och toppmodernt vinmakeri

i nordöstra Spanien

 Stjärnproducenten Perelada är vida berömt för sina excellenta viner. Deras nya vinanläggning klassiska vinregion Empordà har väckt uppmärksamhet för sin nyskapande arkitektur och innovativa tekniska lösningar. Mästerverk i både fast och flytande form. Nu är målsättningen att lyfta vinhusets viner från förnämliga till fantastiska.
AV: REDAKTIONEN

DO Empordà, som ligger i nordöstra Spanien, alldeles intill franska gränsen, är landets äldsta ursprungsbetecknade vindistrikt. Det var här familjen Suque-Mateu inledde sin vinproduktion
för snart hundra år sedan (1923). De skiftande jordarna erbjuder ypperliga förutsättningar och redan från första början fanns ambitionen att framhäva inte bara familjens egna viner utan hela distriktet Empordà. Något som man synnerligen lyckats med.

Orten Perelada i sig är sedan länge ett spännande besöksmål med femstjärnigt hotell, förstklassig golfbana, utmärkta restauranger, ett karmelitkloster vars munkar odlade vin redan på 1300-talet och inte minst det sagolika slottet Castillo Perelada. På slottet arrangeras kulturevenemang, utställningar och konserter med världsartister som Dionne Warwick, Julio Iglesias, Lisa Minelli och Placido Domingo, för att bara nämna några! Det mousserande vinet Cava Stars, som är en megasuccé i Sverige, är ursprungligen skapat som en hyllning till dessa stjärnor.

NYSKAPANDE TEKNIK, PRISBELÖNT MILJÖKONCEPT OCH
NATURSKÖNA OMGIVNINGAR GÅR HAND I HAND
När man stiftar närmare bekantskap med vinhuset Perelada är det lätt att förstå varför dess chefsvinmakare sedan 30 år, Delfi Sanahuja, är så stolt över sin anrika och samtidigt extremt
kontemporära arbetsplats. Designad av den lokala arkitektfirman RCR Arquitectes (tidigare belönade med prestigefyllda Pritzkerpriset, även kallat arkitektvärldens Nobelpris) tycks anläggningen bäddats in i naturen i en nästan omärklig, böljande vågrörelse.

Samspelet med de gamla befintliga byggnaderna förtjusar. En nivåskillnad på tio meter gör det möjligt att hantera hela processen från druva till vin med hjälp av tyngdlagen. Konstruktionen
vilar på 538 pelare, vilka når ett djup av åtta till tjugo meter, 331 av dem fungerar som värmeväxlare, vilket kraftigt minskar energibehovet. En helhetslösning för vatten har skapats med hjälp av en 700 kubikmeters reservoar som tar tillvara på regnvattnet. All elektricitet kommer från förnybara källor och anlagda grönområden skänker kylande skugga.

Det är inte att undra på att man redan erhållit världens högsta miljöutmärkelse för långsiktig hållbarhet – LEED Gold Certification – vilket Pereladas vinanläggning var den första i Europa som erhöll.

FRÅN EXCELLENT TILL EXCEPTIONELLT
Huvudsyftet med hela denna investering, som började planeras för tjugo år sedan, tog tre år att färdigställa och som kostat motsvarande runt en halv miljard svenska kronor, är att ytterligare
accentuera hela distriktets potential att producera högkvalitativa viner. Señor Sanahuja, chefsvinmakaren, förklarar:
– Druvorna från den 150 hektaren vinodlingar av varierande jordmån kyls direkt vid ankomsten, temperatur och fuktighet kontrolleras genom hela processen. Den tio meters nivåskillnaden tillåter att all förflyttning sker med ett minimum av mekanik. Ett finurligt system gör överpumpning möjlig utan hjälp av slangar och pumpar, samtidigt som man
hanterar den koloxid som bildas vid jäsningen. 188 olika tankar gör det möjligt att vinifiera varje odlingslott separat. Därmed maximeras karaktär och ursprung.
 

De allra finaste vinerna hanteras i den del av anläggningen som går under namnet Templet. Ett stort antal betongtankar och ekfat av varierande storlek gör att man kan experimentera för att hitta exakt lätt lagring för varje vin. Här hanteras signaturviner som Finca Malaveïna och Gran Claustro samt de speciellt framforskade Ex Ex (Exeptional Experience).

Vineriet ger exceptionella möjligheter för de vinintresserade. Man kan följa hela processen steg för steg och givetvis prova vinerna. Mat- och vinprovningen på nya vinbaren Celler 1923, skapad i samarbete med mästerkocken Paco Pérez, som samlat på sig totalt fem stjärnor i Guide Michelin, motiverar såklart också en omväg. Traditionella katalanska rätter i perfekt matchning med vinerna från Perelada. Anläggningen slog upp sina bastanta portar för allmänheten hösten 2022 och att den är väl värd ett besök är minst sagt ett understatement.