B ANDERSSON FÅGEL & VILT

Det döljer sig en väl förborgad hemlighet bakom disken hos B Andersson Fågel & Vilt. En hemlighet som möjligen kommer att utlösa en chockvåg bland butikens trognaste kunder. Låt oss återkomma till den. Låt oss först lära känna de två ägarna Fredrik och Joakim Pettersson.

TEXT: Claes Kanold FOTO: Sam Britz & Cristian Wahlén

Sin relativa ungdom till trots tillhör de bägge fågel- och viltkillarna veteranerna i Östermalmshallen. Joakim har varit här i sjutton år och Fredrik i tolv. Joakim är med sina 39 bast äldst, Fredrik sju år yngre. De har bägge två tillbringat praktiskt taget hela sitt yrkesliv hos B Andersson och i samband med flytten till den tillfälliga saluhallen ute på Östermalmstorg 2016 passade de på att ta över ägarskapet.

Perioden sedan övertagandet har varit minst sagt annorlunda sedd ur ett handlarperspektiv. Först den temporära byggnaden och sedan när det äntligen var dags att flytta tillbaka igen i mars 2020 tog det bara några veckor innan pandemin slog till med allt vad det innebar för verksamheten.

– Från början fungerade allt väldigt bra för oss, problemen uppstod när vi flyttade in hit och pandemin kom, säger Fredrik.
– Ändå har det fungerat över förväntan, vi har löst leveranser hem, burit ut påsar med varor till kundernas bilar och man har kunnat beställa via mail. Nu är det skönt att allt är som vanligt igen, fortsätter Fredrik.

Båda två hamnade hos B Andersson via kontakter genom familj och vänner. De har lärt sig allt de kan efterhand. De styckar köttet själva, vilket kräver både stor kunskap och finess.

Lite överraskande jagar dock ingen av dem utan de har en helt annan hobby:
– Fiske. Ofta tillsammans, även var för sig. I såväl insjöar som ute i skärgården. Jakten hinner vi inte med, det är då vi har högsäsong i butiken i Östermalmshallen. Och vi jobbar ju med fågel och vilt året runt så vi behöver inte fler helger med vilt utan snarare komma ifrån det när vi är lediga.

Vad vill ni helst få på kroken?
– Gös eller gädda.

Största fångsten visar det sig att Fredrik kan stoltsera med.
– En mal på 17 kilo, för tre år sedan.

På hemsidan – www.fagelvilt.se – finns ert sortiment alldeles utmärkt beskrivet, vilka är storsäljarna?
– Knäredkycklingen, fågel har vi ju året runt. Annars är renkalven populär, dess säsong börjar i mitten av oktober varje år.

Om man inte handlat hos er förut, vad skulle ni rekommendera att man provar?
Det är i så fall Knäredkycklingen. (För alla som undrar så ligger samhället Knäred i sydöstra Halland, två mil utanför Laholm. Reds anm.) Den ger störst genomslag om man jämför med en vanlig kyckling, inte särskilt dyr heller. En bra inkörsport.

Kundkretsen består huvudsakligen av återkommande stammisar. Joakim och Fredrik har blivit bekanta med de flesta av sina stamkunder och känner dem till och med vid namn. Stammisar kan vara i olika åldrar. För ungefär ett år sedan dök det upp en yngre man som frågade efter pärlhöna. Han skulle laga till den på sitt TikTok-konto berättade han och sa att han letat sig hit då han dragit slutsatsen att om det fanns något ställe i Stockholm som tillhandahöll just detta så var det Fågel & Vilt i Östermalmshallen. Det visade sig att den unge mannen heter Christopher Åström och att han är ett fenomen på TikTok med över 1,2 miljoner följare jorden runt. Och drygt 105 000 på Instagram. Sedan dess förser Fågel&Vilt Christopher med fågel och vilt med ojämna mellanrum. Ett ömsesidigt uppskattat samarbete. Vi har en egen exklusiv intervju med Christopher på annat utrymme i just det här numret av Östermalms Saluhall Magasin.

”Kan man stycka en fågel kan man stycka allt.”

FREDRIK TORSMARKOCH JOAKIM PETTERSSON

Fredrik, du är djurgårdare och Joakim är AIK:are. Hur funkar det egentligen att jobba ihop under de premisserna?
– En måndag efter ett derby kan det vara lite känsligt. Många tror vi bråkar för vi är ganska högljudda av oss, men folk ska vara rädda när vi är tysta, då bråkar vi på riktigt. Haha.
De hinner inte se så mycket matcher eftersom butiken har öppet till 19.00 varje vardag. Men intresset går inte att ta miste på. Bägge har lirat fotboll, Fredrik ganska högt upp i seriesystemet medan Joakim har spelat både fotboll och bandy på lite lägre nivå. Och piano!

Har ni några andra dolda talanger?
– Stycka fågel. Det är svårt men som med allt annat, övar man tillräckligt så lär man sig. Kan man stycka en fågel kan man stycka allt.

Vad är svårast?
– Småfågel, det blir så pilligt. Vaktel och ripa är tuffast.

Då får man vara försiktig med kniven?
– Ja, framför allt har de så hårda ben att man kan få infektioner om man sticker sig på dem. Dyrast per kilo är ripa. Vi har en uppsamlare så vi får leverans en gång om året i början av december, 100 kilo åt gången som ska räcka i ett år!

Om något av era favoritlag Djurgården/AIK har vunnit Allsvenskan och ni får brassa käket till segerbanketten – hur skulle då det målet se ut?
– Till Djurgården blir det renkalv rakt av. Innanlår, murkelsås. Så grabbarna får en riktig middag. Och till AIK serveras Ankbröst med rödvinsås, det är godare.

Här hade Magasinet tänkt sätta punkt. Det är då de släpper bomben. Fredrik vill nämligen tillägga en sak:
” Jag heter Torsmark i efternamn...”

Han och Joakim är inte bröder! Men det känns nästan som de har blivit det, säger de. En pikant detalj är att de i vuxen ålder fick reda på att de som barn bodde i husen bredvid varandra i Plintsberg i Tällberg i Dalarna.
– Våra släkter är väldigt nära. Vi har firat midsommar på samma plats i många år utan att veta om det. Det händer dagligen att folk frågar om vi är bröder. Då håller vi masken, det är lika bra. I och med att vi heter B Andersson tror många att B:et står för Bröderna Andersson och att det är vi som är bröderna. Men så är det alltså inte!