Måns
Zelmerlöw
Vi såg honom för första gången i Idol.
Sedan dess har han släppt flera framgångsrika
album, vunnit Eurovision Song Contest, gjort
succé i musikaler, varit programledare för
stora tv-produktioner och blivit pappa.
Magasinet möter Måns Zelmerlöw som
firar 15 år som artist.
AV: Lina Bielsten FOTO: Magnus Elgquist
Det är en vacker höstdag och vi sitter på den nya uteserveringen hos Beirut Café, en plats i Östermalms Saluhall som Måns är väl bekant med. Här har det köpts många luncher genom åren. Det är allmänt bekant att Måns Zelmerlöw är en av Sveriges mest folkkära artister, men vad många däre mot inte vet är att han i flera år hade sin studio och kontor i vindsvåningen i Östermalmshallen, ihop med producenten och vännen Moh Denebi. Här samlades flertalet låtskrivare och artister i ett härligt musikerkollektiv och när det var dags för luncher eller middag inhandlades ofta maten från saluhallen. Dessutom var det samma våning där Östermalms Saluhall Magasin hade sitt första kontor. Studion var en fantastisk miljö att arbeta i och att få omges av musik hela dagarna är en stor inspirationskälla. Flera av artisterna som har spelat in låtar i saluhallens vindsvåning har dessutom medverkat i magasinet, bland annat Eric Gadd, Jessica Folcker, Loreen och såklart Måns. Vissa har även uppträtt på våra evenemang.
Nu är Måns däremot bara på ett kort besök från sitt nuvarande hem i London, där han även har familjen; frun och skådespelerskan Ciara, gemensamma sonen Albert och bonussonen Archie. Förberedelser för nya projekt är i full gång och dessutom ska han hinna klämma in lite padeltennis är tanken. Måns är inte bara ett stort fan av sporten, han är dessutom delägare i PDL Group som en av de starkaste aktörerna inom svensk padel.
– Det har blivit så populärt nu att vi har fullbokat i princip hela tiden. Jag kan knappt få tid ikväll att spela i min egen hall, skrattar han.
Padelhallen Måns refererar till är den första anläggningen som PDL Group öppnade i Frihamnen 2015, vilket även är Nordens största. Sedan dess har de öppnat flera hallar runtom i landet. Det hela började egentligen med att Måns tröttnade på att pendla fram och tillbaka till banor som låg långt utanför stan.
– Jag och mina kompisar hade året innan spelat padel på Ekerö hela sommaren, det tar ju 40 minuter dit och 40 minuter tillbaka för en timmes spel. Men vi gjorde det ändå för att det är så himla kul. Sedan började jag fundera över varför Stockholm inte har någon anläggning närmare stan, som exempelvis i Malmö. Så jag och Jonas Björkman bestämde oss för att starta en egen hall och letade efter lokaler när vi till slut fann en yta i Frihamnen. Vi hörde av oss till Stockholms Hamnar och förklarade tanken bakom vårt projekt, men fick då höra att två andra killar nyss hört av sig med samma idé för lokalerna. ”De vill starta exakt samma sak, så vi kan inte avgöra det här utan det får ni lösa sinsemellan”, fick Måns till svar.
– De två andra grabbarna var Henrik Söderberg och Jonas Andersson, så vi pratade ihop oss och startade PDL gemensamt. Vi kom fram till att jag och Jonas hade en vision, en bra marknadsföringsapparat och ett starkt nätverk medan Henke och Jonas hunnit göra en grundlig budget och bidrog med bra input kring hur man ska bygga en padelhall. För vår del handlade det ju först bara om att ha någonstans i stan att spela själva, haha.
SHOWARTIST OCH OVÄNTADE KOMBINATIONER
Måns Zelmerlöws schema när han är på besök i Sverige är minst sagt fullspäckat. När vi ses i saluhallen har han precis avslutat en presskonferens för ett nytt tv-program på TV4 med premiär våren 2021. The Masked Singer är ett amerikanskt tv-format som blivit en succé i de länder som hittills satt upp sin egen version. Nu är det Sveriges tur. Måns kommer däremot inte att sjunga själv. Han ingår i en jury tillsammans med Felix Herngren, Pernilla Wahlgren och Nour El Refai i detta musikprogram, vilket går ut på att personer tävlar helt förklädda och de måste inte nödvändigtvis vara sångare, det kan vara en hockeyspelare eller skådespelare.
– Det är ett väldigt, väldigt märkligt program. På pappret inte speciellt spännande, men det är enormt beroendeframkallande, berättar Måns.
Själv fastnade han för The Masked Singer när det sändes i England och när frågan senare dök upp om att medverka i den svenska panelen kände Måns att det både var rätt timing och att det är ett roligt program.
– Det är någonting med det här att man inte vet vem det är som döljer sig bakom masken, otroligt eggande. Och det blir mycket frågesport för att juryn ska lista ut vem det är. Under programmet får man små ledtrådar hela tiden men de är extremt svåra. Efter att alla uppträtt ska en person röstas ut. Först då avslöjas vem det är bakom masken.
– Juryarbetet är roligt för vi behöver ju inte betygsätta eller bedöma någon överhuvudtaget. Det är ju ingen traditionell sångtävling med tanke på att det inte bara är artister som uppträder i maskerna, vilket gör att det är ett ”snällare” tvformat än renodlade talangshower.
På tal om hektiskt schema avbryter Måns agent oss och meddelar att han behöver rusa vidare. Vi bestämmer att höras snart igen för återstående delen av vårt samtal. Måns ska till repetitionerna av ett annat snällt och roligt format, nämligen hans julshow Tomten och Bocken på Hamburger Börs med komikern Per Andersson.
Det kan verka som en udda kombination men det är inte första gången Måns och Per står på scen tillsammans. De har redan uppträtt i tv-programmen Allsång på Skansen och Så ska det låta. Publiken älskade deras komiska sångnummer och duon kände att de klickade direkt. Per har skämtat om att han bröt sig in på Måns bröllop för att desperat visa att han vill göra något tillsammans och det var inte alls en tokig idé.
Magasinet fick se genrepet och här fanns det mesta man förväntar sig – och inte förväntar sig – av en julshow. Allt från klassiska julsånger till skämt om Folkhälsomyndighetens ”solklara” regler om vad som gäller kring säkerhet och kärleksballader där kläderna faller på slutet. Edward af Sillén har skrivit manus och det är en perfekt mix av seriös musik och knäppa sketcher. När Måns sjunger frasen ”Chestnuts roasting on an open fire” ur The Christmas Song får man lite gåshud och tänker på Nat King Cole. Måns har gått från den något försiktiga Idol-killen till att ha blivit ett fullblodsproffs på scen och har nu en stor bredd i sitt register. Pojken från Lund har blivit en showartist. Det märks inte minst när han uppträder med Per Andersson, som i media ibland beskrivs som smått galen. Artistparets dansnummer är helt underbara. De skuttar, de hoppar, de kramas, de kryper längs scengolvet som ur en scen i filmen Dirty Dancing och lyfter upp varandra. Både fysiskt och metaforiskt. Ibland har killarna svårt att hålla sig för skratt vilket är en del av charmen. Vem som helst kan se att de har roligt ihop och det smittar av sig på publiken. Det här är mer än bara ett jobb, det är genuin glädje.
INSTÄLLDA TURNÈER OCH DRÖMMAR
Ett par veckor senare pratar jag med Måns igen. Han packar ihop det sista innan han ska ta familjen ner till Skåne och sedan hem till England. Visiten i Sverige blev kortare än planerat. Julshowen med föreställningar ett par veckor in i december fick ett snöpligt och ofrivilligt slut när regeringen ändrade reglerna för sammankomster till max 8 personer.
Från framgångsrika genrep till en uppskattad premiär hann gänget bara uppträda i en vecka innan ridån föll. Måns är lite nedstämd över att den blev så kortlivad. Hela teamet jobbade väldigt hårt för att showen ens skulle bli av i covid-tider och dessutom bör man ge en eloge till Hamburger Börs som gått igenom varenda detalj så att gästerna kunde känna sig säkra. Det var enskilda insläpp av alla sällskap, borden stod på rekommenderat avstånd, beställningar gjordes via mobiltelefonen för att minimera kontakt med personalen och kläderna lämnades till bordet efter föreställningen. Inga köer så lång ögat kunde skåda och alla gäster vi pratade med var rörande överens om att det kändes mer tryggt härinne än vissa andra ställe, som till exempel i kollektivtrafiken.
Att göra en show med komikern Per Andersson, har det gett mersmak för fler liknande konstellationer när liveuppträdanden tillåts igen?
– Ja, men absolut. Jag fick spela ut hela mitt register i den här showen. Jag och Per hade så vansinnigt kul tillsammans, så vi kände nog båda när beskedet kom att vi skulle lägga ner p.g.a. skärpta restriktioner att vi måste göra något större och något mer framöver. Vi hoppas ju att det kan bli en stor julturné 2021 och att det till och med skulle kunna bli en tradition att vi gör någonting tillsammans varje år.
Vad har varit roligast med just den här showen?
– Per vågade få mig att spela en karaktär, till exempel när vi spelade två töntiga skåningar i showen, och att gå helt utanför min trygghetszon. Jag fick testa min komiska timing. Och det var väldigt lyckat måste jag säga. Vi har nog testat det mesta, det fanns inget vi tog bort egentligen och det mesta som kom med i föreställningen ”flög”. Även teamet som skrev manus arbetade bra tillsammans.
– Och Per gör mig rolig!
Om man ser Idol som startskottet är det 15 år sedan Måns inledde sin karriär. Det blev inte vinst i Idol 2005, men det tog han igen senare i livet när pusselbitarna började falla på plats.
Du firar 15 år som artist i år.
– Ja, det gör jag. Vilket skit-år att fira det på, haha
Vilken är den största personliga utvecklingen känner du?
– Sångmässigt är jag millängder ifrån där jag var då. Nu har jag hittat min röst och hur jag tycker att jag sjunger som bäst.
– Och sedan handlar det bara om rutin, att stå mycket på scen och man kan ta en publik, att känna sig trygg i det, tror jag.
I och med Måns medverkan i flera internationella program upplever han att framför allt engelskan har blivit avsevärt bättre, mycket tack vare att han numera även bor i England.
– Förutom att jag förbättrat min röst och rutin på scen så är det själva låtskrivandet som jag tycker har utvecklats. Här i England kan man inte gömma sig bakom texterna, här skriver man texter som ska brännas och kännas. På samma sätt som om jag skulle skriva på svenska, då måste det vara ärliga texter. Och på mina två senaste plattor tycker jag verkligen att jag har hittat det.
Måns Zelmerlöws senaste album Time släpptes 2019. Ett album som Måns själv är väldigt nöjd med.
– Det har kommit fyra stora radiosinglar från mitt senaste album och det hade varit jättekul att få åka på sommarturné med dem, att få dela dem med publiken. Nu blev det inte så. Men jag får göra ett nytt försök nästa år.
”Det har blivit så populärt att spela padel att vi har fullbokat i princip
hela tiden. Jag kan knappt få tid att spela i min egen hall.”
Minns du ditt första gig?
– Efter min medverkan i Idol släpptes en Idol-skiva och då åkte vi runt på en signeringsturné i olika köpcentrum, så det var nog där mitt första uppträdande var. Och så gjorde man en massa klubb-gig. Fastän vi inte hade några egna låtar åkte vi ändå runt och körde tre låtar på någon afterski i fjällen.
– Jo, men nu minns jag att mitt första gig var nog i Åre på ”Dippan” (Hotel Diplomat, reds.anm.) och min betalning var en flaska vodka, haha.
Hur mycket träning är det fysiskt inför dina uppträdanden och olika jobb?
– Det är faktiskt rätt så mycket träning, jag har gjort det till en grej att varje gång jag ska uppträda måste jag få igång kroppen genom att antingen gå till gymmet, ut och springa, spela padel eller vad det nu kan vara.
– Jag sjunger ju inte upp utan jag värmer upp kroppen som helhet istället.
I en sekvens i julshowen får vi se en fantastisk ”up-tempo” version av Måns vinnarlåt Heroes, en version som dessutom är Måns egen favorit. Bandet som spelade med Måns under julshowen på Hamburger Börs är samma gäng som uppträtt med honom bland annat på Europaturnéer.
Har du tröttnat på ”Heroes” eller finns det fortfarande en glädje i att sjunga låten?
– Jag har faktiskt inte tröttnat på den ännu. Det känns som vi är kompisar och den kommer leva kvar ett tag. Det är lätt att göra olika versioner av Heroes, medan till exempel Cara Mia är svårare. Dels känns Cara Mia som väldigt långt ifrån där jag artistiskt sett är idag. Låten är dessutom krångligt byggd, den är svår att skapa i det sound jag skulle vilja göra.
Måns Zelmerlöw har stått på både Sveriges största scener och även utomlands. För ett par månader sedan kunde följare på Måns Instagramkonto se honom göra en unik live spelning på en vacker sandstrand på Maldiverna. Även om Maldiverna är ett paradis i sig är det inte platsen han drömt om att uppträda. När han först får frågan om drömarenan säger han bestämt Wembley stadium, vilken är en världens mest berömda fotbollsarenor. Men sedan ändrar han sig.
– Nej, vänta, jag såg Robbie Williams spela på Knebworth som ligger norr om London. Knebworth är ett anrikt gotiskt slott och han spelade utanför där på gräset inför hundratusentals personer i tre dagar. Ett episkt gig, som på den tiden var en av de största livemusikhändelserna någonsin som Storbritannien sett. Då kände jag väl att det är där jag ska stå.
– Det känns ju väldigt optimistiskt nu att tänka på, men drömmar ska man ju ha. Ouppnåeliga drömmar.
Några korta med Måns Zelmerlöw
Som pappa är jag: Sträng men kärleksfull.
Det här har jag fört vidare från mina egna föräldrar: Entreprenörskap.
Personen som lagar mest mat hemma: Jag. Jag lagar allt mat hemma, mycket italienskt och franskt blir det.
Största skillnaden mellan min vardag i England och i Sverige: I England är jag till största delen hemmafar och i Sverige så jobbar jag väldigt komprimerat och effektivt.
Största skillnaden mellan brittisk och svensk mat: Att svensk mat är god.
Det värsta du har ätit i England: Jag är inte ett fan av haggis (en maträtt från Skottland, traditionellt gjord på lever, lunga och hjärta från får, havregryn, lök, fårtalg eller ister samt olika kryddor, reds. anm.).
Vad jag saknar mest i matväg från Sverige när jag inte är hemma: Det sjuka är att jag saknar Mamma Scans köttbullar, extremt mycket... Men nu har jag precis upptäckt att Sainsbury’s här i England säljer en dålig kopia, så den har jag börjat köpa, haha.
Hur skulle din livspartner beskriva dig med tre ord ”on a good day”: Glädjespridare, generös och omtänksam.
Hur skulle din livspartner beskriva dig med tre ord ”on a bad day”: Sur, snål och bryr sig inte alls.
När jag mötte min partner och hur jag fick henne på fall: Vi möttes på ett bröllop i England och hon var totalt ointresserad. Jag var ihärdig och fick henne på fall genom att jag gick upp och dansade Carlton-dansen (från tv-programmet Fresh Prince i Bel Air, reds.anm.).
En av mina låtar som betyder extra mycket: Jag skulle nog säga ”On my way” från min senaste platta. Den handlar om min uppväxt och att vara mobbad, så därför är den låten speciell för mig.
Välgörenhetsprojekt jag är engagerad i: Jag är ambassadör för Unicef och åker ibland på reportage för deras räkning. 2012 startade jag, tillsammans med tennisspelaren Jonas Björkman, vår egen välgörenhetsorganisation med namnet Zelmerlöw & Björkman Foundation. Det är en insamlingsstiftelse som stärker utsatta ungdomar i delar av Afrika hela vägen från utanförskap och fattigdom till arbete och försörjning. Detta sker främst genom utbildning och entreprenörskap.
På en skala 1–10, så bra är jag i padel: En 7:a.
Jag slår Jonas Björkman i padel: Nej. Tyvärr. Det är den största drömmen.