BETSY SANDBERG

EN SNART HUNDRAÅRIG INSTITUTION

För generationer stockholmare och lidingöbor är firmanamnet Betsy Sandberg synonymt med livsnjutning i dess sötaste form. Chokladpraliner och glass (eller gelato om vi ska vara noga) av prima kvalitet. Det var redan 1926 varbergstösen Betsy tillsammans med kusinen Hervor Quiding började tillverka chokladpraliner i en villafastighet på Lidingö, endast ett stenkast från den lokal där produktionen än idag äger rum. Då det begav sig var det inte ovanligt att skickebud från kungliga slottet syntes bland de eleganta kunderna i kön framför den frestelsefyllda butiksdisken. Så det var med andra ord en ärevördig klenod äkta paret Jan och Paula Wiklund blev ägare till när de förvärvade rörelsen i april 2019.

TEXT: Claes Kanold FOTO: Sam Britz & Cristian Wahlén

Det är en kulen höstdag vi fångar in herr och fru Wiklund vid disken i butiken i Östermalmshallen. Här har Betsy Sandberg varit en institution så länge saluhallmagasinets utsände kan minnas. Under samtalets gång håller Paula och Janne utkik över kunderna. Det gäller att ha split vision, flödet är ständigt. En ung businesskostym beställer en stående kopp espresso, ett omslingrat par väljer noggrant bland det digra glassortimentet (jodå, glassen har strykande åtgång även under höst och vinter) och en grupp utländska turister provsmakar förtjust ett antal utsökta chokladpraliner innan de bestämmer sig för vilka som ska få resa med dem hem. ”De brukar bli de mest traditionella smakerna” slår Jan Wiklund erfaret fast.

Stockholmaren Janne har drivit dagligvarubutiker i egen regi sedan han var 18 år.
– Jag startade en minilivsaffär i Sköndal 1976 och har sedan dess haft flera större livsmedelsbutiker, varav den sista såldes för drygt femton år sedan.
Hustrun Paula har ägnat servicebranschen hela sin yrkeskarriär. Hon är född i den lilla byn Matfors utanför Sundsvall, ortsnamnet klingar bekant för den som någon gång tagit bilen upp till Åre! Alla familjens fyra barn är involverade i företaget som dessutom har en heltidsanställd konditor och en personalstyrka som varierar i numerär beroende på säsong och behov.

Det var ingen slump som gjorde att herrskapet Wiklund hamnade här i Hallen.
– Vi drev konfektyrbutiken på NK och hade länge drömt om att få komma in i Östermalmshallen. När möjligheten uppenbarade sig såg vi att det fanns utvecklingsmöjligheter. Eftersom hela familjen ville det här slog vi till.
Att bägge stormtrivs i sina nya domäner är uppenbart. Många kunder har följt med från Det Stora Varuhuset på Hamngatan och Betsy Sandbergs stamkunder har förblivit dem trogna.

Hur ser då den typiske stammisen ut?
– Vi är så tacksamma för vi har ju en väldigt bred kundkrets. I olika åldrar och från olika stadsdelar, även utanför Stockholm. Det som våra kunder har gemensamt är att de uppskattar choklad och glass av högsta kvalitet. Vi har en tjusig äldre gentleman som handlar ett kilo choklad och flera paket glass i veckan. Han tar sig en chokladbit varje kväll och kanske en liten whiskey, det håller honom fräsch och frisk, säger han!

Choklad och glass – rena rama medicinen alltså! I måttliga mängder är det kanske bäst att tillägga. Har Paula och Jan koll på vilka praliner som går åt mest? Det är klart att de har:
– Mörk salt, passionsfrukt och tryffeln med nöt och mandel.

Finns det någon klassiker som aldrig kommer att försvinna ur sortimentet?
– PA-nougaten, som är döpt efter Betsy Sandbergs katt, som i sin tur var döpt efter Per Albin Hansson (socialdemokratisk svensk statsminister 1932-1946). Den måste vi behålla, säger Jan och Paula i kör.

Hur ofta dyker det annars upp nyheter i sortimentet?
– Inte så ofta, några gånger varje år bara.

Är det någon ny smak som överraskat när ni provat er fram?
– Den stora framgångspralinen vi kallar för Kanelbulle, som vi plockade fram till Kanelbullens dag den 4 oktober. Tryffeln blev så populär att den numera är permanent i sortimentet och är en av våra storsäljare! Vår konditor David Holmberg är otroligt smaksäker.
– Han har även skapat vår semleglass, inflikar Paula. Som också blev en stor succé.

”Vi drev konfektyrbutiken på NK och hade länge drömt om att få komma in i Östermalmshallen.”

JAN OCH PAULA WIKLUND

Vid intervjutillfället är det dock inte riktig dags för semlor ännu. Däremot står en annan säsongprodukt inför sin peak, nämligen Marsipangrisen. Drygt 500 går det åt varje jul. Egentillverkade förstås.

– Vi har den absolut bästa mandelråmassan i hela Sverige, deklarerar Jan. Och de godaste julpralinerna, fyller Paula i. Faktum är att folk frågar efter våra saffranspraliner redan till midsommar, men de får allt vänta till december!

Vad är det allra bästa med choklad?
– Det passar sig alltid med en chokladpralin. När det ska firas, när man behöver tröst. Både glada stunder och lite ledsammare stunder. Alla högtider och bemärkelsedagar. Det uppskattas av alla.

Och det bästa med Östermalmshallen?
– Det är en unik miljö som återspeglar tradition, som även finns i vårt företag. En stor fördel jämfört med dagligvaruhandeln är att vi kommer nära våra kunder. Hallen är ledande på kvalitet och det råder en god gemenskap mellan oss handlare.