En ciceron till ädel dryck

Om talang ligger i blodet eller ej låter vi vara osagt, men i Richard Juhlins fall har hans exceptionella smaksinne och fotografiska doftminne gjort honom till världens främsta champagneexperter. Hittills har han provat över 13 600 olika sorter från uppskattningsvis 250 000 flaskor. Nu är han aktuell med en ny bok – om champagne, förstås.

TEXT: OLIVIA GRANQVIST. ILLUSTRATION: OLGA NYCANDER

”Jag dricker stjärnor!” utbrast munken Dom Pérignon när han smakade resultatet av sitt arbete i klostrets källarvalv. Och visst är champagne både vinernas stjärna och stjärnornas vin. Faktum är att vi svenskar håller drycken högt och vi ligger på en tionde plats i världen i konsumtion beträffande faktisk volym, med runt tre miljoner flaskor om året. Per capita ligger vi ännu högre, förmodligen tvåa-trea.

Det har vi mycket att tacka Richard Juhlin för. Som smak- och doftexpert och världens främsta champagnekännare har Richard Juhlin under drygt fyra decennier spridit sin kunskap genom föreläsningar, provningar och böcker. Hans mål har varit tydligt: att ta bort snobbstämpeln kring champagne.
– Jag har velat demokratisera champagne och få vanligt folk att förstå den enorma spännvidden i doft och smak, utforska de små odlarna vid sidan om de stora champagnehusen, och upptäcka allt som finns att lära. I dag tycker jag faktiskt att vi nått dit. Folk förstår och uppskattar att champagne inte bara är en nyårsdryck utan kan drickas en helt vanlig tisdag.

I dagarna ger han ut sin nya bok Allt du behöver veta om Champagne och lite till skriven tillsammans med Björnstierne Antonsson. I boken varvas informativa lättillgängliga fakta och nördig kunskap med fina illustrationer.
– Två nationer är överlägset mest kunniga när de kommer ner till Champagne och det är japaner och svenskar. Folk har verkligen blivit intresserade och skaffat sig mer och mer kunskap. Det är jag stolt över att ha bidragit till.

Förutom att skriva böcker, föreläsa och hålla provningar ägnar Richard Juhlin mycket tid åt sin champagneklubb, vars databas i dag innehåller över 15 000 olika champagner som han bedömt och skrivit smaknoteringar om.
– Klubben har vuxit enormt de senaste två åren. Nu har vi över tio miljoner visningar vilket är väldigt roligt. Vi anordnar också resor, champagne-hajker, där jag tar med entusiaster till den ultimata kombinationen mellan plats och champagnesort för tidpunkten. Helt enkelt letar upp de perfekta kombinationerna mellan plats, tidpunkt och sort.

Alkoholfria drycker har utvecklats enormt de senaste åren. Vad var viktigt för dig när du skapade ditt alkoholfria vin?
– Jag var länge tveksam till att lansera ett alkoholfritt mousserande vin under eget namn eftersom jag inte trodde att det skulle gå att hålla tillräckligt hög kvalitetsnivå för denna lägre priskategori. Jag visste vad jag letade efter och så småningom hittade jag det hos några odlare runt staden Limoux i södra Frankrike. Vinet följer samma recept som en champagne i en stil som kallas Blanc de Blancs, vilket innebär att den är gjord på 100 procent Chardonnaydruvor. Jag strävade efter att göra vinet så elegant, smakrikt och champagnelikt som möjligt, och jag är väldigt nöjd över resultatet.

EN MEDFÖDD TALANG
Även om alla kan utveckla sitt doft- och smaksinne och lära sig att sätta namn på det vi känner, så är det få personer som besitter samma exceptionella talang som Richard Juhlin. Att han, så att säga, hade näsa för det insåg han tidigt; som barn var han extremt känslig på alla sätt och vis, för dofter, infektioner, smärta. Det var en resa till Moseldalen tillsammans med sin vinintresserade pappa som fick honom att förstå hur otroligt gott ett vin kunde vara. Richard var då bara åtta år gammal men fick smutta på ett lågalkoholhaltigt vin.
– Jag lyckades pricka in vad som var vad mycket bättre än alla de vuxna. Jag fick en klapp på axeln av provningsledaren och från den dagen blev jag helt fascinerad, berättar han.

Fascinationen växte till passion och i 20-årsåldern inleddes en raketkarriär. Richard sög i sig all kunskap han kunde och gick på en massa blindprovningar där han kort tid var bäst i förhållande till etablerade vinprovare och världskända profiler. I dag har han provat drygt 13 600 champagner från uppskattningsvis 250 000 flaskor och kommer fortfarande ihåg hur många av dessa smakar. Detta brukar kallas att ha ett fotografiskt doftminne. Vilken som är Richard Juhlins absoluta favorit är lite som att fråga vilket av sina fem barn han älskar mest, men svaret kommer ändå utan tvekan:
– En 1928 Pol Roger Grauves Blanc de Blancs. Jag har provat den två gånger. 2003 var jag och ett sällskap inbjudna till en drömmiddag på Pontus in the Greenhouse. Där serverades en rad legendariska viner, men denna 28:a sopade mattan med allihop. Doften och upplevelsen var så intensiv att vi var flera som grät för att vi blev så djupt berörda. Vinet var fantastiskt!

”Jag blev vän med allihop i Östermalmshallen och flera handlare har också varit på provningar med mig.”

Genom sitt yrke har han haft förmånen att äta på många hundratals stjärnkrogar över världen. Genom det har också ett stort gourmetintresse vuxit fram. Men det är minst lika gott att äta en enkel pastarätt tillagad hemma i bostaden på Lidingö, menar han. Lidingö ligger inte långt från Östermalms Saluhall som Richard Juhlin har en stark relation till. I slutet av 1980-talet började han tillsammans med en gammal klasskompis som var kock att gå dit för att tillsammans utforska kopplingen vin och mat.
– Första gången jag skulle gå och handla själv så köpte jag det bästa av allt som fanns, pilgrimsmusslor, hummer, fågel och vilt och anklever! När jag började bli lite bättre på att laga mat själv insåg jag att jag behövde köpa kvalitet så då gick jag ideligen dit. Jag blev vän med allihop där och flera handlare har också varit på provningar med mig. I dag blir det inte lika ofta att jag går dit. Till vardags köper jag det mesta hos lokala handlare och lagar till någonting väldigt enkelt. Men ibland om jag ska ha middag åker jag in till hallen. Oftast har jag inte någon färdig inköpslista utan går runt och tittar och inspireras. Har jag gott om tid passar jag på att äta en bit mat. Gärna en biff à la Lindström på Tysta Mari.

Du får ordna en drömmiddag, vilka sitter vid bordet?
– Cristiano Ronaldo! Bara han och jag. Alla middagar har ju sin charm, men många av de absolut bästa stunderna är när man får sitta vid bordet med en enda person och prata om sitt gemensamma intresse. Jag tror att det skulle bli ett härligt samtal om fotboll och champagne, en fantastisk middag på tu man hand där jag skulle lära Ronaldo att bli en riktig bra champagneprovare.

Trendspaning – 4 champagnetrender

ROSÉTRENDEN HÅLLER I SIG
Den stora efterfrågan på rosa champagne ger inte vika. Från att ha varit något som bara dracks på franska bordeller har rosé blivit innedryck via Saint Tropez. Vi fullkomligt älskar rosa. Roséchampagne kav vara allt från enkelt bubbel till fantastiska kreationer i den högre sfären. 

EKFATSLAGRAT ÖKAR
Från början lagrades all champagne på fat, men när de billigare ståltankarna gjorde sitt intåg på 1950-talet valde många att slopa faten. Nu lagrar man återigen mer på ekfat, som ger större och mer smakrika, men något mindre eleganta champagner.

EKOLOGISKA VINER
De ekologiska champagnerna blir allt bättre. Problemet är bara de enorma kvalitetskrav som ställs, vilket gör att få odlare i området inte har råd att löpa linan ut.

NON DOSAGE/ BRUT ZERO
Torr, torrare, torrast – en trend som satt sig är champagner med mindre eller inget socker tillsatt (non dosage). För det mesta är det bra med en låg mängd socker (dosage) men helt utan dosage är sällan lyckat då champagnen inte håller lika.

Östermalms saluhall magasin no.2 2023