Redaktionsvovven rycker ut

Quincy tassar runt hundvänliga östermalmska vattenhål (och några lite längre bort)
AV: Claes kanold 

Quincy här. Dvärgtax. Östermalmstorg med omnejd är mitt revir. Bott i närheten ett år, kom hit som åttaveckors valp i somras. Man skulle kunna säga att jag ”äger” allén i Karlavägen, åtminstone tror jag det själv. Träffar ofta andra jyckar där i ungefär samma situation som jag och hör hur matte brukar byta tips om schyssta plejs för oss vovvar med andra tvåbenta varelser i högre ändan av våra koppel. Matte är chefredaktör för det här magasinet, jag ligger vanligtvis i hennes knä medan hon jobbar. En dag fick vi den lysande idén att dela med oss av de där tipsen till andra nyblivna hundägare i stan. Voff och håll till godo:

Inhägnade rastgårdar: 

LILLJANS–SKOGEN: Uggleviksvägen. Stor nog att skapa känslan av att skutta fritt långt ute i tassemark. Extra plus för att medföljande tvåfoting också får en skön promenix. 

HUMLEGÅRDEN: En avdelning för oss kortbenta charmtroll och en för de större bestarna. Känns tryggt. Fantastiskt läge mitt i smeten. 

ERIK DAHLBERGSGATAN: Bakom grillkiosken. Visserligen ganska liten, men ofta trevligt sällskap. 

BONUSTIPS: Kungliga Hundön vid Drottningholms slott. Har ännu inte varit där, men ska definitivt bege mig snarast. Mångas favorit. 

Drottningholm/Kungl Hovstaterna. foto Raphael Stecksen

Hotell

I takt med att alltfler stadsbor skaffat sällskapsvovvar har också stadens hotell blivit mer generösa i sin inställning till oss taxar & Co. Kan ändå vara smart att kolla in man släpar med oss. Matte och jag har personlig erfarenhet av följande etablissemang: 

I LOBBYN PÅ MORNINGTON på Nybrogatan går det fint att sitta med sina fyrfota kompisar. Ifall man väntar utomsocknes gäster och inte har plats hemma välkomnar TAPTO PÅ JUNGFRUGATAN hundar på nästan alla sina rum. Och så måste jag nämna SCANDIC HAYMARKET VID HÖTORGET. Fyra tassar av fyra möjliga, de bjussade på kex och vattenskål när matte och jag var där och fikade med hennes kompisar. 

PÅ SCANDIC HAYMARKET PÅ HÖTORGET ÄR VI FYRBENTA VÄLKOMNA. Foto: Renee Tallen.

Restauranger & caféer 

ARTILLERIET: Enligt egen uppgift ”Östermalms hundvänligaste restaurang”. Och det stämmer, faktiskt. Här får vi hänga med in, de har en speciell hundmeny, bra käk för människor också. Solig uteservering och fin gård som delas med Armémuseet. Inget att skälla på här inte. Artillerigatan 13. 

BRASSERIE ASTORIA: Nybrogatan har blivit stans mysigaste, själv har jag nog pinkat på varenda husvägg. Förutom Östermalmshallens uteserveringar (även de på Humlegårdsgatan) och restauranger (dit vi vovvar får följa med) diggar jag Astoria skarpt. Kul att få hänga med ”innefolket” ibland.

HIMMELSKA HUNDAR: Högt uppe på Hedinsgatan, invid Tessinparken. Älskar´t. Alltid fullt med andra himla härliga hundar och deras mattar/hussar. Vi får leka runt bäst vi vill mellan borden medans tvåfotingarna sitter och äter, dricker, umgås. Även här speciell hundmeny, smaskigt värre. Riktigt bra mat och fika till mycket rimliga priser. Fullständiga rättigheter så en väninna som fyllde jämnt firade födelsedagen här med vin, avec och hela baletten. 

HARPAVILJONGEN: Idylliskt så det förslår på Norra Fiskartorpvägen 29 i hitomkanten av LillJans-skogen. Öppet bara under sommarhalvåret. Enormt poppis bland hundägare. Gott om parkeringsplatser om man vill ta bilen till skogspromenaden. Svansvift på den! 

DOG BAKERY: Sveriges första renodlade hundbageri! För bra för att vara sant nästan. Ligger vid Vasaparken så en bit att gå, men definitivt värt det. Adressen är Odengatan 100 (bra gatunummer HUNDra). På www.dogbakerystockholm.com finns massor av ljuvligt att välja mellan, säger matte. 

hundvänliga restaurangen artilleriet. Foto: fredrik rollman.

Butiker

ZOO.SE: En slags supermarket i Fältöverstens köpcentrum för sällskapsdjur av alla de slag. Så fort vi närmar oss Karlaplan får jag upp vittringen hit och börjar dra i kopplet. Fältöverstens stolthet om ni frågar mig. 

ELLIOS: Förvånansvärt stort sortiment för hund och katt på liten yta. Personlig och kunnig service. Bra öppettider och innehållsrik webbshop. www.ellios.se. Erik Dahlbergsgatan 18. 

HÄLSOFODERBUTIKEN: Förmodligen stans mest omtänksamma butik, alla kategorier. Allt är nyttigt. Ägarna oerhört vänliga och professionella. Värd ett helt eget kapitel, men allt står att läsa på www.halsofoderbutiken.se. Bergsunds strand 40, ett apportkast från Hornstull. 

LUXURY DOGS: Lite otippat ligger en av världens coolaste hundaccessoarbutiker på Regeringsgatan 91, inte så värst långt från Östermalm, ju. Glamourös som jag är tuggade jag lite lyx med den häftiga shopens ägare Anna Johansson. Anna är om inte uppfödd så i varje fall med hundfoder. Familjens business. Emellertid bestämde sig Anna för att satsa på något eget, Det blev Luxury Dogs. Hon berättar att hon började med handgjorda italienska halsband och kläder för hundar, tillverkade på samma fabrik som producerar Prada och Guccis accessoarer. I butiken finns även Louis Vitton-resegarderober, fast omsydda till koppel och halsband – vart och ett helt unikt. Det är en tjej i Vagnhärad som gör dem! Kundkretsen består till viss del av utlandssvenskar som kommer hit och handlar för de hittar inga liknande prylar någon annanstans i världen. Inte ens i London, Paris eller New York. Och så har hon sin webbshop: www.luxurydog.shop. Där handlar folk ända bort från Japan, Nya Zeeland, USA och även Europa. Kolla öppettiderna på webben! 

Hundarnas lyxbutik. ett hopp och ett skutt från humlegården på regeringsgatan 91.

Östermalms Saluhall Magasin No.1 2022