YONAS VAN DEN HOOGEN

MINA PÄRLOR PÅ ÖSTERMALM

För en antikvitets- och designintresserad person är Östermalm ett litet eldorado. Fråga bara konstnären Yonas van den Hoogen som har koll på de flesta inredningsbutiker, konstgallerier och second hand-affärer. Här tipsar han om några av sina favoritställen.

TEXT: Redaktionen FOTO: Sam Britz och Cristian Wahlén
Yonas på favoritstället Nybroe Smörrebröd

”Jag är en extremt estetisk person och ser färger och former i allt. Jag tänker kreativitet 24/7. Nu vill jag följa min dröm och se vart mitt konstnärskap kan leda.”

I Yonas van den Hoogens liv strålar inredningsintresset och konstnärskapet samman till en kreativ ratatouille. Redan under uppväxten introducerades han till skapandet och med tiden har hans estetiska öga blivit skarpt. I dag studerar han fri konst vid Gerlesborgsskolan och tar uppdrag som stylist och make up-artist åt internationella sminkvarumärken på Åhléns.
– Jag arbetar mycket med kolporträtt och grafik i svart-vitt. Inspirationen kommer ofta utifrån bilder från svunna tider som jag gör min egen tolkning av. Men nu har jag också börjat jobba med måleri i akryl. Kreativiteten har alltid funnits där. Genom uppväxten har den tagit sig lite olika uttryck, från skådespeleri till styling och konstnärligt skapande.
– Det var en vän som är konstnär som inspirerade mig att börja teckna och måla. Det är jag väldigt glad för. Jag är en extremt estetisk person och ser färger och former i allt. Jag tänker kreativitet 24/7. Nu vill jag följa min dröm och se vart mitt konstnärskap kan leda. Jag har två års studier kvar men förhoppningsvis blir det några utställningar redan under 2022. Dessutom kommer ett spännande konstsamarbete med Östermalms saluhall snart att lanseras, vilket jag ser väldigt mycket emot!

Eftersom Åhléns ligger tvärsöver torget från Östermalmhallen har Yonas ätit många luncher under saluhallens tak.
– Jag lunchade där titt som tätt och då hittar man ju sina favoriter. Smörrebröd gillar jag jättemycket! Men saluhallen är inte Yonas enda Östermalmspärla. Eftersom inredning är ett stort intresse har han stenkoll på vart man ska gå för att hitta de finaste antikviteterna och de coolaste second hand-objekten. Hans egen lägenhet är en härlig mix av second hand och modern design, där dansk formgivning, vackra böcker och konst av olika slag ges stor plats. Bostaden har till och med visats upp i ett hemma hos-reportage i Sköna Hem 2020.
– Ett tidigare ex till mig jobbar som inredningsstylist så det var därigenom mitt intresse väcktes. Nu har det blivit en total besatthet! Även här är det så att mycket av min inredningsstil handlar om att gå tillbaka till svunna tider med mycket second hand och vintage. Jag gillar tanken att saker och möbler får ett nytt hem och ett fortsatt liv. Och jag har gjort många fynd i butikerna i området.

Modernity

SJÖSTRÖM ANTIK | Sibyllegatan 39
Här får jag mycket inspiration. Jonas Sjöström som driver butiken är så duktig och har en sådan fingertoppskänsla att ta hem möbler och inredningsdetaljer med det där lilla extra. Riktigt bra grejer, från annorlunda möbler i art nouveau-stil till supercoola antika italienska lampor. Butiken är liten men här ryms en hel värld av intressanta show pieces.

MODERNITY | Sibyllegatan 6
En av Östermalms bästa antikvitetsaffärer med högkvalitativa tidlösa produkter. Fokus ligger på nordisk design; här hittar du alla de stora namnen.
Det du köper härifrån kommer du att kunna njuta av i decennier i ditt hem.

ANTIQUA BÖCKER | Kommendörsgatan 22
Ett antikvariat som personifierar den romantiserade bilden man har av en gammal bokaffär. Har en otroligt fin samling vackra coffee table-böcker om konst, konsthantverk, arkitektur och design. Butiken är inte jättestor men här finns ett enormt utbud där man utan problem kan hitta den perfekta presenten till överkomliga priser.

THE MODERN STHLM | Nybrogatan 20
Är man nybörjare när det kommer till inredning, eller bara behöver utmana sin estetik så är inredningsbutiker som blandar nyproduktion med vintage perfekta. Då ska man gå till The Modern Sthlm, en ganska ny butik med ett intressant koncept med allt från konst och möbler till vaser, tallrikar och bestick. Väldigt trevlig personal som är bra på att läsa av folk och föreslå saker som passar.

Cari Forsgren på Barberia Havanna har vunnit årets svenska barberare för två år sedan

BARBERIA HAVANNA | Sibyllegatan 22
En fantastisk barberia där man får uppleva Kuba mitt på Östermalm. Hit går man för att få skägget ansat, håret klippt eller hakan rakad av enormt professionella barberare medan man lyssnar på kubansk musik och dricker en perfekt espresso. Old fashioned style och mustigt gula väggar sätter den perfekta inramningen. En upplevelse!

Yonas i sin ateljé på Gerlesborgsskolan (konstskola), bilden nedanför är en skiss från Östermalmshallen i somras.

SIBYLLANS KAFFE & TEHANDEL | Sibyllegatan 35
Vackert, mysigt och en institution på Sibyllegatan sedan 1918. Hit är det alltid trevligt att gå för att köpa med sig nya spännande te- och kaffesorter till sig själv eller som present att ge bort. De har bland annat ett julte som jag är helt begeistrad i. Lokalen i sig är vacker och det är svårt att inte bli betagen när du kommer in.

GAMLA LAMPOR | Sibyllegatan 18
Belysning är oerhört viktigt för hemmet. Man måste tänka till när man inreder så att man skapar ett hem som både är stämningsfullt och funktionellt. Det behövs många ljuskällor, både funktionsljus och dekorationsljus och gärna blandade armaturer. Hos Gamla Lampor hittar man ett bra utbud av vackra, unika och knasiga lampor. Själv har jag köpt tre stycken härifrån och de flesta kan nog hitta någonting de gillar i detta lilla ljusparadis.

”Under 2022 kommer ett spännande konstsamarbete med Östermalms Saluhall snart att lanseras, vilket jag ser väldigt mycket emot!”