CHEFREDAKTÖR

Lina Bielsten är projektledare för Östermalms Saluhall och även initiativtagare till Saluhallens magasin. Redan i tioårsåldern skapade hon tidningar och sålde egna vykort, då med © Bielsten Production på baksidan. Första publikationen var Davis Cup-magasinet 2010. Sedan tio år tillbaka står det Östermalms Saluhall på tidningsomslagen!
Hur är det att arbeta som projektledare för Östermalms Saluhall?

- Det är en ära att få arbeta med ett så starkt och prominent varumärke som Östermalms Saluhall. Jag har sysslat med kommunikation och event i 20 år sedan min civilekonomexamen från Linköpings Universitet. Det är något av en dröm för mig, som älskar Hallen och alla fantastiska råvaror, att bevara det traditionella samtidigt som vi måste utvecklas för att möta nya utmaningar. Jag har tagit med mig erfarenheten av digitala medier från byråsidan, men jag lär mig också mycket av handlarna. Flertalet har funnits här i generationer och det är en ovärderlig kunskap att förädla. Höjdpunkter för mig har bland annat varit att arbeta med saluhallens 125-årsjubileum som vi firade i en hel vecka fylld med smakprovningar, gästspel av kända matprofiler, afterwork med live-underhållning och en stor jubileumsfest. Utöver detta anordnade jag en auktion till förmån för MinStoraDag under jubileumsveckan där allmänheten kunde buda på matlagningskurser hos olika handlare, privata upplevelser med bl.a. Steffo Törnquist, Peter Forsberg & Eric Saade och Tommy Myllymäki samt ett flertal andra gåvor som skänkts från företag. Auktionen som vi gjorde i samarbete med Stockholms Auktionsverk genererade drygt 100 000 kronor till stiftelsen MinStoraDag. En annan höjdpunkt var när Östermalms Saluhall Magasin fyllde 5 år under hösten 2015, då jag arrangerade ett event till förmån för Barncancerfonden och i samband med firandet av magasinet gick startskottet för en välgörenhetsauktion på Lauritz.com. Vi lyckades samla in 50 objekt som genererade över 200 000 kronor (utan någon extern marknadsföring). Jag är både glad och stolt att magasinets jubileum har kunnat stödja cancerforskningen och ge hopp till fler barn.

Lina Bielsten med Quincy Jones i saluhallen under ett av hans besök i Sverige
Vad är roligast med uppdraget?

- Det är att få arbeta i en vacker miljö med mat av absolut högsta klass! Dessutom är det ett uppdrag med mycket variation i det dagliga arbetet och man får en stor kreativ höjd i de olika projekten – när jag arrangerar matbilder, utvecklar hemsidan, skapar magasinen, utformar annonskampanjer, arbetar med sociala medier och planerar event. Ingen dag är den andra lik! Jag får ofta ”gratis” lektioner av handlarna i allt från hantering av kött till val av bästa fisken för säsongen. Ibland bjuds jag på ett smakprov – en väldigt uppskattad gest. Många tror att det bästa är de mer kända profilerna jag skriver om i magasinet, som till exempel Björn Ulvaeus, Eric Saade och Måns Zelmerlöw. Visst, det hördes djupa suckar från mina tjejbekanta när jag skulle fika med Måns på Alla Hjärtans Dag av alla dagar och det är kul att träffa våra folkkära kunder, men jag gillar även de små vardagsstunderna med alla ”stammisar”. Jag har lärt känna flera genom åren så det blir ofta att vi stannar upp för att prata och skoja med varandra. Jag trivs dessutom lika bra att sitta ensam med morgonkaffet och se saluhallen vakna till liv som att avsluta en hektisk vecka med en Toast Skagen på Lisa Elmqvist, några snittar på Nybroe Smörrebröd eller goda mezes hos Beirut Café en kväll! Det är en hjärtlig stämning här och jag hoppas att den bevaras eftersom Östermalms Saluhall är en unik plats i Stockholm!

Har du något eget kul minne från Östermalms Saluhall?!

- Att få umgås i flera veckor med en av mina främsta förebilder, Quincy Jones, när han är på sina Sverigebesök och under en av hans vistelser tog jag med honom på en egen matrunda i saluhallen. Det är ett minne som jag alltid kommer bära med mig. Vi har sedan dess blivit goda vänner och delar både musiksmak och värderingar i livet, som att unna sig mat av högsta kvalitet. Quincy fick provsmaka ostar, charkuterier och njöt av fantastisk fisk, med extra rödlök förstås (en rödlök låg alltid i hans väska också, eftersom han inte vill riskera att stå utan sitt favorittillbehör). Detta var hans första besök i Östermalmshallen men däremot har Quincy sedan länge varit förtjust i Lisapåtorget som han ofta gästat när han är i Sverige och vars mat han älskar. Sverige ligger honom varmt om hjärtat, så bli inte förvånade om ni har fått syn på Mr. Jones vid bordet bredvid er på en av Stockholms restauranger.