Mat & Musik

Östermalmshallens stammis Eric Gadd är en av Sveriges mest folkkära artister och låtskrivare. 2021 vann han den första säsongen av Sveriges mästerkock VIP. Erik Videgård är en av våra mest välkända matpersonligheter och flerfaldigt prisbelönt krögare, kock och kokboksförfattare. Han har tidigare arbetat som musikproducent. I maj 2023 kom deras första gemensamma bok Mat & Musik. Tio favoritlåtar ur Erics musikskatt har inspirerat till tio menyer med smaker och dofter från hela världen.

Vi backar tillbaka banden några år. Den kända matpersonligheten Erik Videgård hör av sig till vännen Eric Gadd. Han har en idé, att de ska ett grepp om just mat och musik i en gemensam bok. Gadd som redan drömde om ett eget ställe som undersökte och serverade både mat och musik, och släktskapet däremellan kunde inte tacka nej till vännens förslag.
– Erik berättade om idén att göra en bok som tar avstamp i tio av mina låtar, hitta en plats associerad med just den låten och utgå från just den platsen. Minnen, upplevelser, maträtter från världens alla möjliga hörn. Excuse me, Hallelujah drog fram minnen av Times Square i New York och vi landade i amerikansk matkultur och gemensamma minnen av crispy chicken och cherry pie. Låten Bara himlen ser på placerade oss i skärgården bland ostron och marulk. Och så vidare ...

10 låtar, 10 platser och 10 menyer, marinerat i små anekdoter av Erik Videgård och Eric Gadd. Från skräckupplevelser på Tobago via kreativa genier i London, till klädsim i Florida och skjutningar i Venezuela. Eric och Eriks upplevelser av resor, mat och musik blandas till en smakfull cocktail av berättelser och utsökta rätter. I magasinet bjuder vi på ett av duons goda recept; Paella med havskräftor, räkor, musslor och bläckfisk. Så slå på skön musik, höj volymen och njut av maten.

UR KOKBOKEN MAT & MUSIK AV ERIK VIDEGÅRD OCH ERIC GADD

Paella med havskräftor, räkor, musslor och bläckfisk

En paella kan vara hur invecklad som helst. Vi har valt att skala ner receptet, se det som ett insteg i paellans värld. ”Äkta” Paella Valenciana görs med kanin eller kyckling och helst över öppen eld. En viktig del i en bra paella är den knapriga risbottnen, så kallad ”soccerat”, som bildas i botten av pannan när vätskan kokat bort. För många är det den bästa biten. Riset är kungen av denna rätt, använd ett bra rundkornigt ris, helst spansk bomba eller ett risottoris som avorio eller carnaroli. Buljongen ger smaken, helst ska det vara en egenkokt fond men vi har förenklat och pimpat en köpefond. Du kan göra paellan över öppen eld, på en gasbrännare eller på spisen i kombination med ugn. Använd en träspatel och en vid, låg panna. Helst en paellapanna men en stor stekpanna eller gryta fungerar också.

Förlag: Mondial, Stockholm
Form: Lotta Kühlhorn & Söner
Foto: Joel Wåreus

4 PORTIONER / TILLAGNINGSTID: 60MIN
Ingredienser

Fond
10 dl fiskfond från flaska (utspädd enligt anvisning på flaskan)
2 dl vitt vin
2 stjärnanis
2 tsk fänkålsfrön
2 torkade röda chilis, rivna i bitar utan stjälk och kärnor
2 skivor färsk ingefära

Paellagrund
2 dl olivolja
4 torkade röda chilis, rivna i bitar utan stjälk och kärnor
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
8 wannameiräkor, råa
8 havskräftor i lag
16 blåmusslor
200 g bläckfisk, kokt, i bitar
400 g rundkornigt ris (bomba, avorio eller carnaroli)
2 dl / 200 g tomatpassata
2 tsk / 6g rökt paprikapulver
1,2 liter fond, enligt recept ovan
2 kuvert / 1g saffran
Salt
Svartpeppar

Till servering
Persilja
Citron

Gör så här

Fond
Koka upp alla ingredienserna till fonden och sjud i 30 minuter. Sila av.

Skaldjur
Hetta upp en panna på spisen, grillen eller gasspisen. Tillsätt oljan och låt den bli varm. Dra ner värmen och tillsätt chili och vitlök, rosta tills vitlöken börjar ta färg men inte bränner. Tillsätt räkor, havskräftor, musslor och bläckfisk, fräs i 1 minut. Ta upp chilin, vitlöken, fisken och skaldjuren. Plocka bort huvudena från havskräftorna.

Ris
Häll ner riset i oljan och rosta riset tills det precis blivit genomskinligt, inte längre.
Tillsätt vitlöken, chilin och kräfthuvudena tillsammans med tomatpassatan och sjud ett par minuter.
Tillsätt paprikapulver, kokande fiskfond och saffran. Sänk värmen så att det precis börjar bubbla.
Smaka av med salt och peppar, detta är sista chansen att justera smaken. Tänk på att allt kommer att reducera och bli saltare när paellan kokar ner. Sjud i exakt 17 minuter.

Om du tillagar på spis och har tillgång till ugn sätter du nu in grytan/formen i ugnen i 12 minuter på 150°C. Ta ut och lägg på skaldjuren efter 10 minuter.
Om du tillagar över öppen eld eller på gasbrännare, sjud på låg värme tills nästan all vätska är borta, lägg på skaldjuren och sjud ytterligare 2 minuter.
Smaka nu på riset. Det ska vara klart men ha en kärna. Är det för hårt, stäng av värmen och lägg en kökshandduk över grytan i 3 minuter. Smaka på riset igen. Om riset fortfarande är för hårt, täck grytan med aluminiumfolie och låt den vila tills riset är klart.

Slutför rätten
Strö över hackad persilja och citronklyftor. Servera paellan med vitlöksmajonnäs, bröd och en sidosallad.

”Mat och musik hör verkligen ihop, det ena lyfter det andra och det är inte så konstigt att de flesta duktiga kockar också har ett brinnande intresse för musik. Det är inte heller så konstigt att många duktiga musiker har ett minst lika brinnande intresse för mat.”

ERIK VIDEGÅRD