Villa Dagmar är Hallens nya granne

När Villa Dagmar i början av maj äntligen slog upp sina eleganta entrédörrar begåvades Hotel Diplomat med en lillasyster och Östermalmshallen med en tjusig granne. Chict, charmigt och schangdobelt är intrycken som dröjer sig kvar efter några timmars sightseeing i denna pietetsfullt restaurerade fastighet.

AV: Redaktionen

Namnet Villa Dagmar ha sitt ursprung fyra generationer tillbaka i ägarfamiljen Malmström. Dagmar Bergsten var mormor till Hotel Diplomats grundare Sune Malmström. Dagmar, som var en världsvan och modern kvinna utrustad med sinne för kvalitet och design, lät i början av förra seklet uppföra en sommarvilla i Båstad. Det vackra boendet, som döptes till Villa Dagmar, var inspirerat av Axel Munthes Villa San Michele på Capri. Munthe var läkare och under en period den svenska drottningen Victorias personliga livmedikus. Åren i Stockholm hade dr Munthe sin lägenhet på Nybrogatan 25, där alltså Villa Dagmar nu ligger. Därmed var namnet givet.

Hotellet har tre ingångar, varav en leder från Östermalms Saluhalls södra vägg. Kommer detta på något sätt att gynna hotellet undrar Magasinet.
– Det är jag helt säker på, slår vår ciceron för dagen, hotellets försäljningschef Filippa Henningsson, fast våra gäster kommer till stor del att bestå av internationella resenärer på jakt efter genuina upplevelser. I hotellets environger kan vi erbjuda en miljö med inslag av Medelhav och Orient, Östermalmshallens tradition och historia blir ett perfekt komplement. Den gemensamma öppningen kommer att skapa ett ömsesidigt flöde mellan oss.

Filippa har flera års erfarenhet från boutiquehotell i samma segment som Villa Dagmar så vi litar på hennes utsago.

Ännu en koppling, om än av det mer pikanta slaget, till Östermalmshallen finner vi på en av de två sammanslagna byggnadernas väggar. I passagen från Nybrogatan in till det glastäckta atrium som utgör hotellets vibrerande centralpunkt, hänger nämligen en handfull verk skapade av konstnären Jens Fänge (f 1965 i Göteborg). Objektens förlagor är nedtrampande kartonger konstnären plockat upp från saluhallens golv. Resultatet har blivit märkligt vackert!

Atriumet kan inte lämnas oomnämnt. Här inhyses en restaurang under ledning av Michelinstjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson, duon bakom hyllade restaurang Aloë. (Trots att de i viss mån är konkurrenter till etablissemangen i Hallen måste vi erkänna att menyn är suverän, liksom service och atmosfär). Atriumet vars grönskande piazza, cocktailbar och chambre separée omsluts av hotellets rum, har alla förutsättningar att bli ett vattenhål av yppersta klass.

Apropå hotellrummen tar vi hissen till fjärde och översta våningen. När hissdörren glider upp möts vi av samma slags värme som när man kliver av planet på en resa till hetare breddgrader. De sex rummen på detta våningsplan har allihop balkong, hälften mot innergården och hälften utomhus mot takåsarna i grannkvarteret. Vilket gör att Medelhavsfeelingen sitter i. Att hotellets samtliga rum och sviter är oerhört smakfullt och inbjudande inredda förvånar inte ett dugg. Bakom interiörerna står en intern grupp, ledd av inredningsarkitekten Per Öberg, som samarbetat med ägarfamiljen i ett par decennier

Villa Dagmars välutrustade gym som ligger i bottenplan, är reserverat exklusivt för hotellets gäster. Däremot är man som icke-boende välkommen att boka tid för behandling på Dagmar Spa & Spirit, ett nära samarbete med terapeuten Mia Hjalmarsson. ”En plats där man ser till helheten och den holistiska tanken att kropp och själ hör ihop”. En beskrivning som passar lika bra in på hela Villa Dagmar och alla hennes olika ingredienser. 

FAKTA OM VILLA DAGMAR

70 rum och sviter
1 butik med vinbar, liten servering och take-away
1 spa och gym
1 koncept- och blomsterbutik 
1 restaurang
1 cocktailbar 
1 uteservering 
1 chambre separée m plats för 18 personer
2 konferens- och mötesrum
Adress: Nybrogatan 25-27

Webb: hotelvilladagmar.com