Från en anrik hall till en annan

VI BESÖKER STOCKHOLM OPEN

Östermalms Saluhall Magasin kommer vara på plats när några av världens främsta tennisspelare återvänder till anrika Kungl. Tennishallen. Förra årets Stockholm Open blev en publiksuccé med en rad oförglömliga tennisögonblick, dessutom nådde turneringen en storpublik även utanför arenan tack vare SVT:s sändningar som sågs av närmare två miljoner tittare i Sverige.

TEXT: LINA BIELSTEN
Roger Federer på Stockholm Open 2010. Foto: Sebastian Carlsson/BIelsten & Co.

Stockholm Open är en turnering som lockat världsstjärnor till Sverige sedan 1969. Tidigare vinnare som Roger Federer, Stefano Tsitsipas, Juan Martin Del Potro och många fler har genom åren bjudit på tennis i världsklass på arenans legendariska center court. En av våra största stjärnor Björn Borg vann tävlingen 1980 vilket blev en triumf efter att ha förlorat finalen 1973 mot Tom Oller och året därpå lämnat turneringen efter semifinalsförlust mot samma man. Med siktet inställt på att slå rivalen John McEnroe, som vunnit över honom två år i rad i semifinalerna i Stockholm Open och i US Open någon månad tidigare, blev 1980 Borgs år. Han slog McEnroe 6–3 6–4 i finalen inför en exstatisk publik.

 

VD Jamie Perry och Thomas Enqvist. Foto: Jonas Borg

Magasinet tar snabbt pulsen på turneringsdirektören Thomas Enqvist, själv trefaldig Stockholm Open-mästare, vars jobb är att återskapa och förhoppningsvis överträffa förra årets succé.

– Stockholm Open var den turning på året som jag alltid såg mest fram emot. Det var också en pojkdröm som gick i uppfyllelse efter att jag som redan som liten grabb upplevde den fantastiska atmosfären på centre courten under Stockholm Open. När jag väl var där och fick hemmapublikens otroliga stöd blev motivationen om möjligt ännu högre i kampen om titeln. Det är också historisk mark att få spela på Kungl. Tennishallen och för mig en stor ära att fortsatt få vara en del av turneringen, säger Thomas.

Turneringen ser Thomas som ett flaggskepp för svensk tennis och en viktig del i att inspirera återväxten för tennis i Sverige. Genom att nå ut brett i SVT blir det dessutom en chans att kunna inspirera fler och samtidigt bjuda på högklassig tennisunderhållning till alla som inte har en möjlighet att följa matcherna på plats. Bara förra året bjöd den blott 19-åriga dansken Holger Rune på en enastående final då han slog världstrean Stefanos Tsitsipas. På plats fanns även stjärnspelare som Frances Tiafoe, Stockholm Open-mästaren Tommy Paul och Storbritanniens bästa spelare Cameron Norrie. Det var även på Kungl. Tennishallen året innan som tidigare världsettan Andy Murray gjorde sin uppmärksammade comeback genom att ta sig till kvartsfinal. 

fj olårsvinnaren och unga danska stjärnskottet, Holger Rune. Foto: Jimmy Hansen.

Jamie Perry, VD för Stockholm Open, är stolt som en tupp och berättar glatt att 21 av 28 världsettor har spelat i det som faktiskt är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

– År efter år har Stockholm Open fortsatt att leverera tennis i världsklass. Inför årets upplaga har vi redan ett par storspelare klara, säger Jamie.

I skrivande stund har bland andra några av ATP-tourens publikfavoriter, Gaël Monfils och Stan Wawrinka, tackat ja. Båda har under flera år varit topp-10 rankade och Stan Wawrinka är dessutom 3-faldig Grand Slam-vinnare. Dessutom med svenska tränare i sitt team från Good to Great, i form av Mikael Tillström (för Monfils) och Magnus Norman (för Wawrinka).  

Ett tips från oss i redaktionen: I fjol tog biljetterna slut torsdag- söndag så missa inte chansen att säkra din biljett redan idag.

Gå in på stockholmopen.se. SVT kommer dessutom att sända från hela Stockholm Openveckan den 14–22 oktober i SVT1, SVT2, SVT24 och på SVT Play.

”Stockholm Open är en viktig tävling, inte bara för svensk tennis utan även runtom i världen. År efter år har man ett starkt startfält!”

Björn Borg, Tennislegendar

KRÖNIKA: 

Kungliga hallen lyser upp Stockholm i höstmörkret

Får vi komma med ett tips till en fin höstdag i huvudstaden. Varför inte starta med mat och dryck i Östermalmshallen och sedan fortsätta med att kolla tennisen i Stockholm Open i Kungliga tennishallen (14-22 oktober). En heldag i två av de mest klassiska hallarna i Stockholm som många väljer år efter år.

Det var stort att som sportjournalist, med inriktning på tennis, på Smålandsposten i Växjö att första gången vara utsänd för att bevaka Stockholm Open. Anledningen var ju att Småland hade fått fram en uppsjö med lovande tennisspelare i spåren av Björn Borg. Två av dem hette Mats Wilander och Stefan Edberg som senare skulle rankas som världsettor. Nu stod jag där en mörk kväll tidigt 1980-tal framför den gula neonskylten Kungliga tennishallen utmed Lidingövägen. Det kändes allt lite högtidligt. Väl inne i arenan kände jag tennishistoriens vingslag.

Kungliga, i folkmun, andades klass och stil. Det var vackert med alla välgjorda bänkar, räcken och trätiljor i golven. Sture Frölén ritade hallen och Jussi Björling sjöng på invigningen 1943. Tenniskungen Gustav V hade definitivt ett finger med i spelet för att hallen byggdes. Den gamle monarken hade som ung lärt sig spela tennis i England, älskade sporten, och det sägs att han vid Råsunda fotbollstadions invigning av misstag kallade arenan tennisstadion.

Vid min Kungliga debut smekte jag med blicken över centrecourten och tänkte att här har alla de stora spelat. Giganten Borg, gentlemannen Stan Smith i sina Adidas, de kaxiga amerikanerna Connors och McEnroe, den bildsköne italienaren Panatta, clownen Nastase, problembarnet Becker och senare tiders störste Federer… När det vankades avgörande poäng applåderade inte publiken, utan stampade taktfast i träbänkarna. Många utländska gäster hade aldrig varit med om denna form av publik uppskattning.

Björn Borg blev förste svensk att vinna här 1980. Björn tog en skön revansch på John McEnroe som två år tidigare vunnit deras semifinal. Det var första gången som Björn förlorade mot en yngre motståndare. I svallvågorna efter Björn Borg följde titelvinnarna Mats Wilander, Stefan Edberg, dagens turneringsdirektör Thomas Enqvist (tre titlar), Jonas Björkman och Thomas Johansson.

Ett par händelser här har starkt etsat sig fast i minnet. Kvällen 4 november 1984 är för många tennisvänner runt om i världen synonymt med ”Answer my question, The question, yerk”. John McEnroe, hetsporren från New York, höll på att åka på förlust mot Anders Järryd i semifinal när allt brast och kommentaren vrålades mot domaren. Leif-Åke Nilsson, en hobbydomare från Malmö, blev utskälld efter noter men fann inte stöd i regelboken för att skicka amerikanen av banan. Det var kaos och den amerikanske ambassadören fick en ofrivillig dusch på hedersläktaren när McEnroe gick bärsärkagång mot vattenkannorna på bordet i sidbytet. Den alltid städade publiken buade och vi på pressplatserna ställde oss frågan; ska inte karl´n diskas? Men med diskningshotet över sig lugnade McEnroe sig, blev allt bättre på banan, och vände till seger. Men 2 100 dollar utdömdes trots allt i böter.

Under de åren bodde ofta vi journalister och spelare på samma hotell under turneringarna. Jag tog på morgonen efter skandalmatchen mod till mig och gick fram till Anders Järryd vid frukosten på Grand Hotels veranda. Anders var sömndrucken och ledsen när jag kastade ur mig frågan; Skulle McEnroe åkt av banan?

– Vad tror du hänt om jag uppträtt som McEnroe, blev det korta svaret.

Det fanns liksom ingen anledning att ställa fler frågor. Men en sak är säker. Vi som var där kommer aldrig att glömma den kvällen i Kungliga. Det här var en tid när stjärnorna skulle skyddas. Arrangörerna ville för allt smör i Småland ha kvar de toppseedade till finaldagarna för biljettförsäljning, tvtid, mediaintresse och stjärnglans. Två år efter skandalmatchen vann Stefan Edberg den småländska finalen mot Mats Wilander. Det var inte lika dramatiskt, snarare artigt och städat, men prisutdelningen liknade ingen annan. Golfkaptenen Jan Blomqvist och artisten Totte Wallin arrangerade Mats Wilanders svensexa. Den gick ut på att Wilander kidnappades under priscermonin och bars på bår från banan. Mats fick någon timme senare agera som gatumusiker på centralstationen och festandet fortsatte. Några citat efter finalen från Wilander var inte att tänka på.

Sven Elofsson
Sven elofsson, journalist

Sven har följt svenskarna i internationell tennis i fyra decennier. Han har genom åren skickat många rapporter från Grand Slam-tävlingarna i Melbourne, Paris, London och New York. Den sistnämnda detta magasins chefredaktör Lina Bielstens favorit.

Vill ni hålla er uppdaterade, följ gärna turneringen på Instagram @sthlmopen.


östermalms saluhall MAGASIn N0.1 2023. copyright: Bielsten & Co.