De ädla bubblornas bästa vänner

CHARLES SÅ SIGNIFIKATIVA STIL
Charles Heidsieck är en hyllad och älskad champagneproducent som uppskattas av såväl sommelierer, vinskribenter och champagneentusiaster. Brut Réserve är signaturvinet som år efter år levererar och tack vare en stor andel reservvin, hela 40%, får den en generös och smakrik karaktär redan som ung. Helt i harmoni med krispig syra och läckra citrustoner som möter brioche, rostat bröd och mandel.

Hur kommer det sig att det är så oerhört gott med caviar, löjrom och ostron till champagne? Och vilka är tillbehören som lyfter smakupplevelsen ytterligare?

CAVIAR
Från början från den nu utrotningshotade ryska stören och nuförtiden gärna från den italienska odlade stören kommer en av världens mest exklusiva råvara, caviar. Ordet kommer från persiskans ”khag avar” som betyder havande stör. Vi skriver gärna med c för att särskilja den från de mer enkla varianterna av fiskrom, däribland Kalles kaviar i spetsen. Störrommen har en elegant balans mellan sälta och sötma och en mild, lätt nötig ton som trivs utmärkt i sällskap av den friska syran i Champagne.

LÖJROM
Löjrom har en naturlig orange färg och kommer från siklöja. Den allra mest exklusiva kommer från Kalix i Bottenviken. Varje fisk har endast 3–5 gram löjrom vilket delvis förklarar hur denna råvara är så exklusiv och även kostar vad den kostar. Den fiskas under fem veckor med start runt 20 september varje år. Löjrommen har en utsökt smak och kornen är väldigt små och fina. Ihop med de mineraliga inslagen i Champagne skapas en lager på lager-effekt där smakerna byter av varandra i munnen och sitter kvar länge. 

OSTRON
Ostron bjuder på ett smakspektrum från mild sötma till salt hav. I sin naturella form är ostronet delikat, milt och elegant. Det är också helt oemotståndligt i gratinerad form eller ihop med en hollandaise som balanserar denna läckra milda, lätt salta och friska smak. Ostron graderas ofta efter storlek. Tycke och smak avgör men det brukar passa de flesta att äta en trea. Den krämiga smaken i Charles Heidsieck Brut Réserve möter ostronets omedelbara sälta som sedan klingar av i en mjuk och mild sötma. 

TILLBEHÖR
Tack vare Charles Heidsiecks komplexa och nyanserade smak passar den otroligt väl med något fetare tillbehör till dessa läckerheter. Servera löjrom på en krispig botten med crème fraiche och häll en sked brynt smör över så är du i himlen. Eller prova att servera ostron med hollandaise eller en beurre blanc. Caviar på smörstekta blinier och rik smetana kommer också smälta i munnen ihop med ett glas Charles Heidsieck Brut Réserve. 

Läs mer på www.provinum.se