LILL-BABS
Barbro ”Lill-Babs” Svensson är en av Sveriges mest folkkära artister. Det första framträdandet skedde på ”Barnens dag” på hemorten Järvsö 1953 och året därpå blev hon upptäckt av orkesterledaren Simon Brehm. Sedan dess har hon uppträtt på varenda folkpark i vårt avlånga land, tävlat i Melodifestivalen flera gånger, representerat Sverige i Eurovision Song Contest och gjort såväl krogshower som musikaler. Ulf Elfving samtalar med Lill-Babs om turnerandet, matlagningstraditioner och kärleken till familjen.
AV: Ulf Elfving | Foto: Jimmy Hansen / (c) Bielsten & Co
– Här skulle jag kunna sitta varje dag, säger Barbro Lill- Babs Svensson när hon ler och njuter bakom en smörstekt gösfilé med gräddstuvad skogssvamp och ett glas vitt i Östermalmshallen. Vi sitter hos Lisa Elmqvist och Barbro beställer fisken knaperstekt. Den kommer in exakt så som hon vill ha den, knaprig på ytan men mjäll och saftig inuti.
– Jag älskar det här, säger hon. Vi åt mycket fisk hemma hos mamma i Järvsö. Lax och forell från trakten. Kött hade vi sällan råd med. Så oftast blev det rejäl bonnmat, hur gott som helst.
Ett tillbehör till de flesta måltiderna var glödhoppor, ett bröd med urgamla anor. Barbro gör dem själv på en deg av vetemjöl, filmjölk, lite mörk sirap, salt och bikarbonat.
– De är goda att äta med bara smör. Men vi använder också glödhoppor till räkmackorna i Caffären (Lill-Babs museum, butik och servering i Järvsö).
En annan specialitet hon bevarat från barndomen är körve. Körve?
– Ja, det är grynkaka och blodkaka som man skär i tärningar och steker i panna innan man häller på mjölk och låter det koka ihop. Sedan serveras med knaperstekt fläsk.
”Under ett halvt århundrade har jag aldrig hört någon säga något negativt om Barbro. Alla älskar henne! Hon behandlar alla lika vänligt och respektfullt.”
Göte Wilhelmsson. Pianist, kompositör och kapellmästare
Hela Sveriges älskade Lill-Babs fyller 80 år i mars nästa år men jobbar fortfarande – jämt. Att få till en lunch med henne i saluhallen kräver en del pusslande. Hon har nästan varje timme inbokad långt in på nästa år. Men mellan alla jobb älskar hon att gå hit.
– Och när jag får gäster från utlandet tar jag alltid med dem till Östermalmshallen, säger hon. Det är en perfekt samlingsplats, och här finns något för var och en. Alla handlare har sina härliga specialiteter.
Lill-Babs egen specialitet är grytor. När hennes svåger Harry kommer på besök frågar han alltid: ”Det blir väl gryta?”. Gärna med kyckling.
Peter Elmqvist håller upp en av de största fiskarna i disken på lisa elmqvist och skojar kärleksfullt med stammisen Lill-babs.
Att laga mat på egna spisen eller slå sig ner på någon av de mysiga serveringarna i Östermalms Saluhall är skön avkoppling från turnématen, som Lill-Babs vid det här laget har hela 60 års erfarenhet av.
Har du några bra tips till den som är mycket ute på vägarna?
– Ja absolut, sök upp krogarna på golfbanorna! Restaurangerna där har oftast bra och vällagad mat. Om man inte hittar de riktigt små, fina gästgiverierna. Där kan man upptäcka verkliga pärlor.
Själv har Barbro inga svårigheter med att välja rätt i utbudet på vägkrogarna:
– Jag ställer mig alltid bakom brorsan Lasse i kön, när han är med. Han har en osviklig näsa för vad som är bäst! Bara att ta rygg…
I höst har Lill-Babs turnerat med de ungefär jämnåriga men sanslöst vitala kompisarna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson. Och i februari bär det av till Norge.
– Vi har så kul! Och vi pratar mycket mat. Allra mest är det favoritämnet hos Ann-Louise.
Det är inte bara turnéer som står på agendan. Lill-Babs har dessutom spelat in tredje säsongen av SVT:s Bonusfamiljen. Bland mycket, mycket annat. Snart väntar julfirandet hemma i Järvsö.
– Jag har hela släkten hemma hos mig vartannat år. Nu är det min tur. Det börjar på julafton med dopp i grytan, och då är huset smockfullt av folk. Sen har vi knytkalas med allt gott som hör julen till. Barnen är mästare på sallader.
Efter en halvtimme är gösen och svampstuvningen uppätna. Barbro ber vackert om mer av den gräddkokta svampen.
LILL-BABS med ulf elfving i östermalmshallen.
Plockar du mycket svamp själv, du har ju skogen inpå knuten i Järvsö?
– Nej, jag törs inte längre! Är rädd för björn. Det var inte länge sen en björn rev grannens häst. Och varg har vi också.
– Men vilken tur att goa, varma Östermalmshallen finns! Med all världens delikatesser.
Mot slutet av lunchen tappar Barbro en ring på golvet, och den rullar in under soffan hon sitter i. Innan jag ens hinner resa mig har hon studsat upp och dykt ner under soffan, beväpnad med en gaffel, som hon krafsar fram ringen med. Och så upp igen, som en gummigumma. Tänk att få luncha med en evig legendar i Stockholms mest legendariska matmiljö! Tack Barbro. Tack hallen.
FAKTA
Namn: Barbro Lill-Babs Svensson.
Född: 9 mars 1938.
Bor: Stockholm och Järvsö.
Familj: Tre barn, tio barnbarn och ett barnbarnsbarn. Känd för bland annat: Låtarna En tuff brud i lyxförpackning, Leva livet och Är du kär i mig ännu Klas-Göran?, medverkan i tv-programmen Så mycket bättre (2010) och Stjärnorna på slottet (2013).
”Mamma är en av de mest kärleksfulla och mest omtänksamma människor som finns. Hon älskar sitt jobb och sin publik. Att se lyckan i hennes ögon när hon jobbar är fantastiskt. Det bästa av allt för mig är när hon är mamma och mormor, har på sina mjuka kläder, tänder ljus överallt hemma och är med oss. Då njuter jag sådär alldeles extra med mamma. För hon är världens finaste.”
Kristin Kaspersen, dotter
Lill-Babs om:
Vad jag ville bli som liten: Gymnastikdirektör.
Min vardagshjälte: Mamma! Även om hon är borta sedan länge.
Person som betytt mest för min karriär: Simon Brehm gav mig en bra grund att stå på.
Dold talang: Jag är bra på att städa!
Det här gör jag när ingen tittar på: Tar en kanelbulle.
Om jag hade mer tid vill jag lära mig: Italienska och spanska.
Mina musikaliska förebilder: Mina showkollegor Siw Malmkvist och Ann-Louise
Hansson och alla fantastiska musikanter jag jobbat med.
Vilken av dina sångtexter tycker du är vackrast: Det är svårt att välja en, men texterna av Lars Forssell, Beppe Wolgers och Barbro Hörberg älskar jag.
Mitt bästa råd till unga artister idag: Behåll fötterna på jorden!
Vilket är ditt motto i livet: Ta väl vara både på ditt eget liv och andras!
Om du fick spendera en dag med vem som helst,
vem skulle du välja och vad skulle ni göra: Då skulle jag sitta länge med mina barn och bara
prata, prata...
Du får byta jobb med någon, vad skulle du då arbeta med: Någon verksam inom FN, kanske.
Den här platsen är jag som mest lycklig på: Platsen spelar ingen roll, bara människorna runt omkring
mig.
Hur skulle du beskriva Östermalms Saluhall för någon som aldrig varit där: Nu ska ni få se en plats ni aldrig upplevt tidigare!
Vad är det bästa du har gjort? Den dagen jag bestämde mig för att ingen ska få trampa
på mig.
Om du fick göra om något i livet, vad skulle det vara: Då skulle jag börja om från början och uppleva allt på nytt igen!
Vad jag vill föra vidare till mina barn och barnbarn: Allt som deras mormor - min mamma, alltså - har lärt mig: omtanke, kärlek.
Drömresmål: Var som helst där barnen kan vara med.