Gunilla von Platen

MATGLAD ENTREPRENÖR, FILANTROP OCH PROGRAMLEDARE

I bokförlaget Bonniers presentation av hennes bok ”Draken i rummet” beskrivs affärskvinnan Gunilla von Platen som en av Sveriges mäktigaste drakar. Själv känner hon sig som en person som älskar att bygga bolag, att träffa nya entreprenörer och människor, att skapa möjligheter och att se att det mesta går om man bara vill. Hon säger att hon brinner för sina företag, investeringar och filantropiska projekt. Under första halvåret 2022 gör hon programledardebut i TV4:s svenska version av businessdokusåpan The Apprentice. Ett par scener är inspelade i Östermalmshallen.

AV: Claes Kanold FOTO: Åsa Tällgård

”Jag brinner verkligen för att bygga bolag, och lika mycket för att ge tillbaka. Vi är dåliga på det i Sverige, och USA är ett förebildsland här.”

Berätta hur en genomsnittlig Gunilla von Platendag ser ut!
– 3 till 4 dagar i veckan kör jag ett crossfitpass klockan 7 på morgonen. Därefter startar min arbetsdag, som oftast är fullbokad med olika möten. Alltifrån kunder till investerarmöten och möten kring mina ideella projekt. Ibland håller jag också föreläsningar i olika sammanhang.

Bästa elevatorpitch du hört?
– Den snabbaste investeringen jag gjort är i ett bolag som heter Einride, som tagit fram teknik för självkörande lastbilar med elbatteri. Linnea Kornehed, en av grundarna, ville ha en lunch med mig för att se om jag ville bli hennes mentor. Hon fångade mitt intresse direkt, så jag blev både mentor och investerare.

Du är både entreprenör och filantrop, borde det finnas en mer naturlig koppling mellan entreprenörskap och filantropi?
– Jag brinner verkligen för att bygga bolag, och lika mycket för att ge tillbaka. Vi är dåliga på det i Sverige, och USA är ett förebildsland här. För mig är det en självklarhet att ge tillbaka om man själv lyckats. Jag driver Stiftelsen 100% med Douglas Roos och Anna Qviberg där vi bland annat bygger barnhemmet Little Angel i Syrien. Sedan är jag ordförande för Pratham, som hjälpt drygt 2 miljoner fattiga barn till utbildning i Indien. Jag är också ambassadör för Mentor samt delaktig i Skriveriet, så för mig är det en självklar del av min vardag. Min mamma lärde mig tidigt när jag var liten och fick följa med till kyrkan att jag skulle lägga vår sista krona i kollekten för det fanns alltid de som hade det värre. Det sitter djupt rotat i mig.

Gunilla anser att i princip alla i Sverige kan bidra. Till exempel med 100 kr i månaden eller hjälpa till med sin tid.
– Jag stödjer organisationer som jag vet jobbar effektivt och inte slösa bort givarnas pengar med stora overhead kostnader. Det stör mig enormt mycket att se hur stora välgörenhetsorganisationer slösar uppemot 50% av insamlat medel på annat än välgörande saker.

Nu är du aktuell som programledare i svenska versionen av tv-programmet The Apprentice, som började spelas in i september!
– Ja, det är fantastiskt kul.

Du var visst lite tveksam till att tacka ja?
– Efter förra sommaren när jag haft mitt senaste sommarprat i P1 samt gett ut min bok ”Draken i Rummet”, som jag skrev tillsammans med Malin Roos, kände jag att jag skulle fokusera mer på mina affärer, samt att jag verkligen inte ville ha en koppling till Donald Trump, som ju hade min roll i den amerikanska versionen av programmet. Men efter några månader insåg jag hur liten kopplingen var till Trump och hur viktigt det är att vi belyser det svenska entreprenörskapet för att visa hur viktiga entreprenörer är för Sveriges framtid.

Ni har faktiskt varit i Östermalms Saluhall och spelat in några sekvenser i programserien, där deltagarna fick lösa några praktiska uppgifter – hur är din egen relation till Östermalmshallen?
– Jag älskar hallen. Det är en ren njutning att gå här. Choklad handlar jag på Betsy Sandberg, och skaldjur på Lisa Elmqvist. Men Tysta Mari är nog ändå min favorit.

Lagar du själv mat och vilken är då din paradrätt?
– Jag står faktiskt för 90 % av maten hemma. Mitt problem är att jag inte vet vad lagom är och lagar därför alltid för mycket. Många av rätterna blir från den tradition jag är uppvuxen med. Favoriten är färska piroger med olika fyllningar, som köttfärs, lök och en hel del kryddor eller med fetaost, ajvar och färsk persilja. Det blir galet gott!