Lär känna Pouilly-Fumé

- Sancerres okända granne

Loirefloden slingrar sig genom det som brukar kallas för Frankrikes trädgård, vinregionen Loire. Här kantas flodbankerna av slott, vingårdar och grönska. Det är en otroligt vacker del av landet. Och faktiskt så är det just denna flod som skiljer byarna Sancerre och Pouilly-Fumé åt som ligger på var sin sida. 
TEXT: CLara grabe

Vi träffar Fourniers exportchef Gaspard Padet som berättar mer om regionens viner.

– Likheterna mellan viner från Sancerre och Pouilly-Fumé är många. Båda är torra och friska vita viner gjorda på druvan sauvignon blanc. Samtidigt är det en hel del som skiljer dem åt och det beror framför allt på vingårdarnas läge och egenskaper.

Hur beskriver du skillnaderna mellan Sancerre och Pouilly- Fumé?

– I Sancerre ligger vingårdarna ofta i sluttningar med kalkrik jordmån medan det i Pouilly-Fumé är aningen mer flackt och en jordmån som består av bland annat flinta. Dessa skillnader i jordmån, solexponering och lutning påverkar det färdig vinets karaktär.

– Tack vare de något flackare vingårdarna i Pouilly-Fumé får vinet en rikare och mjukare framtoning utan att för den delen förlora fräschör och krispighet. Det blir lite mer komplext helt enkelt vilket också gör att det passar till rätter med mer djup och fler smaker.

Berätta lite mer om hur vinerna framställs.

– Vi skördar alla druvor för hand och vinerna jäser och lagras på ståltank utan malolaktisk jäsning. För att runda av vinernas krispiga karaktär lagras vinerna på sin jästfällning vilket bidrar till en lätt krämig struktur.

Sancerre är välkänt i Sverige, tror du att vinerna från Pouilly-Fumé kan bli lika populära?

– Stilmässigt så tror jag att vinerna från Pouilly-Fumé kan bli minst lika populära men det handlar också om att konsumenten ska våga prova en för dem okänd region. De flesta väljer vin efter det de känner igen och Sancerre är så etablerad som vinregion. Sedan är Sancerre större till ytan så det finns helt enkelt fler viner därifrån men jag tycker att kvaliteten i relation till pris är högre i Pouilly-Fumé.

OM FOURNIER

Fourniers vingård i Pouilly-Fumé är endast 3 hektar med vinrankor som är mellan 15 och 20 år gamla. Mineraliteten från jorden bidrar till komplexitet och en lätt sälta i eftersmaken. Fournier Pouilly-Fumé är en krispig, elegant och otroligt välbalanserad sauvignon blanc som levererar i flera lager. Paul Fournier startade sin verksamhet 1950. 20 år senare tog två av sönerna, Claude och Jacques, facklan vidare och utvecklade vingården med lika stor kärlek. Under tidigt 90-tal hade Fournier Père et Fils över 60 hektar i de mest kända appellationerna: Sancerre, Pouilly-Fumé och Menetou-Salon. I familjen ingår nu även domänerna Saint Romble i Sancerre, Les Berthiers och Domaine Paul Corneau i Pouilly-Fumé. Idag serveras Fourniers viner på några av de bästa restaurangerna i världen – i Paris, New York, London, Hong Kong och Tokyo.