Kändisbubbeltest

- i goda vänners lag

Så kallade kändisviner upptar ett allt större utrymme i det statliga starkdryckesmonopolets butikshyllor. Några av namnen som figurerar på flasketiketterna är välbekanta ansikten även i Östermalmshallen; Måns Zelmerlöw, Pernilla Wahlgren, Lena Philipson med flera. Magasinets chefredaktör bjöd in ett glatt gäng bubbelentusiaster för att testa innehållet i en handfull buteljer cava och prosecco inom nämnda kategori. 
AV: REDAKTIONEN

Ett litet tydliggörande kan vara på sin plats gällande redaktionens test. Panelisterna är inga uttalade experter, de deltar främst i egenskap av relativt erfarna bubbelkonsumenter, det var heller inget blindtest som genomfördes. Den efter hand alltmer glada panelen bestod av chefredaktören Lina, konstnären Yonas, mångsysslaren Jenny, sous chefen Peder och skriftställaren Klasse. För rättvisans skull redovisas respektive produkt i bokstavsordning.

Cava PH Style, Spanien

750 ml, 11,5% vol. Pris 99 kr.

”Som att skutta fram över en äng på en ljuvlig sommardag. Ljus, fräsch och bubblig (bra mousse), som passar i alla sammanhang. Klart prisvärd. Stark 4!” tycker Lina.

”Bra kolsyra och pigg syra. Örtig och pigg med lätt och fräsch eftersmak. Mycket stark 4:a från mig” fastslår Peder.

”En trevlig cava med rund fin smak som ger mersmak, en klar 3 med plus” säger Yonas.

”Högt PH-värde… Somrigt med schysst bubbelnivå och kittlande skumpakänsla. En säker 4:a” enligt Klasse.

”Gott, fräscht med bra syra och en somrig känsla. Kvällens fempoängare” kvittrar Jenny. 

SYSTEMBOLAGETS BESKRIVNING: Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, kex, mineral, persika och lime. Serveras vid 8–10 °C som aperitif ellr till rätter av fisk eller skaldjur, eller till sallader. Artikelnr: 59452. Mer info, klicka här.

Hola MZ Cava Rosé Organic, Spanien

750 ml, 11,5 % vol. Pris 99 kr.

”Stora bubblor och pigg syra i fräsch citronton. Något besk eftersmak. En 3:a på 5-skalan” ger Peder.

 ”Här är det mycket bubblor! jag som inte är ett stort fan av vanligt rosévin (om det inte är ljust och torrt som Minuty) älskar denna Rosé Cava! Man känner toner av jordgubbar och hallon men det är inte för sött. En perfekt balans. Känner mig glad och på festhumör. En 4:a. Våga dricka rosa bubbel!” uppmanar Lina.

”Bärig, lite partynig. Syran väger upp, men ingen favorit. En 2:a” slår Jenny fast.

”Medelmåttigt med en tyngre eftersmak. Betyg 3” sätter Yonas.

”Gottigottgott. Tydligt bärig och fruktig schlagerfeeling. Som ett smultronstrå en solig dag i juli. En mustig 4.a” formulerar sig Klasse.

SYSTEMBOLAGETS BESKRIVNING: Bärig, mycket frisk smak med inslag av jordgubbar, mineral, kex, hallon, nougat, och blodgrapefrukt. Serveras vid 8–10°C till fisk- och kycklingrätter, gärna sallader eller som aperitif. Artikelnr: 55315. Mer info, klicka här.


GW:s Bubbel Blanc de Blancs Brut, Frankrike

750 ml, 12% vol. Pris 110 kr

”Ett ganska anonymt vernissage-vin med tydlig stickig smak. Betyg 2+” sätter Yonas.

”Tankarna för mig 30 år tillbaka till min studentmottagning och den allra första upplevelsen av mousserande vin. Med en lite sur eftersmak av äpplen. Kan passa som ett mingelbubbel” säger Lina.

 ”Svag kolsyra och låg syra i äppeltoner, lite fadd eftersmak. Blir 2 poäng av 5” noterar Peder.

 ”Förvånansvärt blygsam i sin framtoning, nästan lite vattnig. Hade det varit en deckare hade man inte viljat läsa vidare” menar Klasse.

”Inte gott. Konstig eftersmak och lite svaga bubblor. 2 -” sätter Jenny.

SYSTEMBOLAGETS BESKRIVNING: Fruktig smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, persika och mandarin. Serveras vid 8–10 °C som sällskapsdryck, eller till rätter av fisk eller kyckling. Artikelnr: 78196. Mer info, klicka här.

 

Pazzione Cava by Pernilla Wahlgren, Spanien

750 ml, 11,5 % vol. Pris 109 kr.

”Bra bubblor. Lätt och fräscht med äppletoner. Lite tyngre eftersmak. Kraftig 4:a” anser Peder.

”En ljus & frisk Cava som passar bra till fördrink. Lättdrucket. Den har däremot en viss sur eftersmak av gröna äpplen (jämfört med Lena PH:s Cava). Stark 3:a” konstaterar Lina. 

”Ännu en 3:a från mig” betygsätter Yonas.

”Fylligt innehåll och faktiskt överraskande god. Mer än okay och en 3:a med stort plustecken” trallar Klasse.

”4-poängare. Finns ett djup. Fnissigt surt och gott” deklarerar Jenny.

SYSTEMBOLAGETS BESKRIVNING: Fruktig, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, mineral och citrus. Serveras vid 8–10 °C som sällskapsdryck, eller till rätter av fisk eller skaldjur. Artikelnr: 77860. Mer info, klicka här.


P.Lex Prosecco Brut, Italien

750 ml, 11 % vol. Pris 115 kr.

”Tre poäng till detta fint tydliga och distinkt smakande Prosecco. Fruktig och fyllig arom” smackar Yonas.

”Bra bubblor, mellansyra i bröd- och citrontoner med lång eftersmak. En 3:a” konstaterar Peder.

”Brödig, söt och skulle kunna se att den passar mer till mat. Växer på en. Betyg: 3”, bestämmer Jenny.

 ”En prosecco som gradvis växer i smaken. Lite toner av päron. Inte för brödigt och inte för sött. Stark 3:a.” lyder Linas omdöme.

”Söt kalaskvalitet som vinner i längden. Gör susen för festen. En odiskutabel 4:a” enligt Klasse.

SYSTEMBOLAGETS BESKRIVNING: Fruktig smak med inslag av päron, persika och citrus. Serveras vid 8–10°C som sällskapsdryck, eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Artikelnr: 77889. Mer info, klicka här.

Jamen då så. Glasen är tomma. Fruktfatet, ostbrickan och kexasken likaså. Stearinljusen har brunnit ur. Kvällen lider mot sitt slut och panelen tackar för sig. Frågan om kändisbubblets existensberättigande blir hängande kvar i luften. Men att det i varje fall är lite kul att skåla med Måns, Lena, Pernilla, GW och Petter är man ändå rörande överens om.


SALUHALLEN MAGASIN / N01 2023