En koreografi mellan människa och natur

Louis Roederer är frukten av tid, arbete och tålamod. Det är också ett av de sista framstående, champagnehusen som fortfarande är helt familjeägda. Husets historia tar fart år 1827 då Louis Roederer började arbeta på företaget. Sex år senare, 1833, tar han över hela verksamheten och ger den även sitt namn. 

Louis Roederer var en visionär. Allt satsade han på att stärka sina vinrankor i syfte att behärska vart steg i skapandet av vad som kom att bli en av världens mest framstående champagner. Medan andra köpte sina druvor, vårdade han sina vingårdar, lärde sig dess specifi ka egenskaper och förvärvade metodiskt de finaste markerna. Den vägledande idén var att allt bra vin beror på jordens kvalitet. Därtill en stor passion för såväl tradition som framtid. Hans arvtagare Louis Roederer II var lika upplyst och antog sin fars samvetsgrannhet vad gäller produktion av högkvalitativ champagne, förvaltning och god instinkt. Detta ledde till att champagnehuset fick ett strålande rykte, världen över. På 1870–talet började Louis Roederer exportera sina viner till såväl USA som till den ryska tsaren, Alexander II. Tsaren hade som krav att det tydligt skulle framgå vad som fanns inne i flaskan. Louis Roederer II formade den allra första prestigecuvéen; en exklusiv, praktfull champagne som tappades på kristallklar flaska och Cristal var född. Året var 1876 och sedan dess har Cristals subtilitet och elegans smitt Louis Roederers rykte.

På 1920 talet bestämde sig arvingen Léon Olry–Roederer för att skapa ett konsekvent, balanserat vin genom en delikat blandning av olika årgångar. Detta för att säkerställa ett vin som alltid skulle vara av högsta kvalitet. Vinet kom att utgöra grunden för den senare Brut Premier, en fin blandning som starkt bidrog till renässansen av champagnehuset.

Från 1933 leddes vingården av den starkt sinnade änkan Camille Olry–Roederer, som drev champagnehuset med intelligens och dynamik. Hon lade också grunden för den magnifika vingårdsskatt som huset besitter i dag. Camille var inte bara en god förhandlare utan också framgångsrik i sin marknadsföring. Detta bland annat genom att hålla litterär salong i sin lägenhet för La Nouvelle Vague, den nya vågens filmmakare och kritiker, på 50- och 60–talet. Därtill omfamnade hon de festliga vinklarna av champagne genom att hålla i många mottagningar i familjens Hôtel Particulier i Reims. Festligheterna hade en varaktig inverkan på husets historia och introducerade en helt ny generation av vinälskare till glädjen att dela Louis Roederer Champagne. Camilles barnbarn, Jean-Claude Rouzaud, en oenolog och agronom, tog så småningom över driften av hela egendomen. Jean-Claude lyfte alla de personliga egenskaper som är så representativa för husets filosofi idag.

Champagnehuset Louis Roederer har förblivit ett oberoende, familjeägt företag som idag drivs av Jean–Claudes son, Frédéric Rouzaud. Han representerar släktens sjunde generation. Med samma tålamod och den orubbliga tron på sitt kreativa yrke driver han Louis Roederer och husets årliga export om totalt tre miljoner flaskor runt om i världen. Än i dag står källaren som förvärvades på 1850-talet för hjärtat i produktionen och lagringen av några av världens främsta champagner.

TID ÄR CHAMPAGNE
Louis Roederer följer naturens rytm. En föreställning där naturen är nyckeln och människan dess verktyg. Champagnehuset strävar efter och tillämpar till största del biodynamiskt jordbruk – en filosofi som går utöver det ekologiska. Förutom att utesluta kemikalier i vingårdarna praktiseras ett specialiserat jordbruk som omfattar flera olika förhållanden i allt från användning av gödsel i vingårdarna till hur vinerna hanteras i vinkällaren. Att skapa välmående växtplatser bygger på ett samspel där respekt och förståelse ger vackert mogen frukt, bördiga vinmarker och Louis Roederers särpräglade karaktär.

Att skapa en fin champagne kräver tid, tålmodighet och kontroll. Därtill tillfällen för reflektion, mognad och goda beslut. Louis Roederer har skapat viner i över två århundraden. Det ger möjligheten att se tillbaka och förbättra, dela erfarenheter och samarbeta. Perspektivet är avgörande i skapandet av enastående champagner från unika växtplatser.

I VINGÅRDEN
Jorden är vinets källa. Att upptäcka naturen, analysera jorden, känna in omgivningen och andas den friska luft som omger vinrankorna är essentiellt.

Louis Roederer äger idag 410 vingårdslotter om drygt 240 hektar. I dagsläget sköts 122 hektar ekologiskt och en tilltagande andel brukas biodynamiskt, med certifiering enligt Demeter. Det ekologiska arbetet påbörjades år 2000 och har med tidens gång gett allt starkare vinrankor och ytterligare fräschör till vinerna. Husets Brut Nature är certifi erad ekologisk sedan 2006, Cristal Rosé 2007, Cristal 2012 och Blanc de Blancs 2017 står på tur.

”Vinodling är i vårt blod och vi strävar efter att lyssna på naturen varje dag för att hjälpa till att förmedla dess absoluta sanning genom att använda mild, etisk praxis som respekterar den levande världen.” 
Jean–Baptiste Lecaillon

Markerna är i stort sett jämt fördelade mellan Grand och Premier Cru–lägen i Valle de la Marne, Côte de Blancs och Montagne de Reims med fokus på byarna Aÿ, Hautvillers, Cumières, Louvois, Verzy, Verzenay, Vertus, Avize, Chouilly och Le Mesnil-sur-Oger. Omkring 52% är planterat med Pinot Noir, 42% med Chardonnay och 6% med Pinot Meunier.

Samtliga årgångsviner, husets Brut Nature, prestigecuvéen Cristal och övervägande del av basvinerna till de årgångslösa vinerna bygger på egenodlade druvor. En förhållandevis liten andel druvor köps in, vilket gör Louis Roederer till det av de större vinhusen i champagne som har störst proportion egna druvor. Något som är avgörande för husets höga kvalitetskrav. Av de druvor som köps in arbetar Louis Roederer genom långtidskontrakt och en nära kontakt med odlare som har samarbetat med huset i flera generationer.

I VINKÄLLAREN
Finessrik champagne med stor komplexitet och en känsla lika vinös som stringent och mineraldriven är parfymen av Louis Roederers champagner. Husets Chef de Caves Jean–Baptiste Lecaillon är noggrann med att druva och ursprung står i första rummet. Ekfat hanteras med försiktighet, likaså malolaktisk jäsning, reservviner och dosage. Druvorna pressas på traditionellt vis, musten sätts i ståltankar och sedimenteras innan den dras över till nya tankar för att jäsa.

Malolaktisk jäsning är inget som eftersträvas, men det utförs inget aktivt för att hindra den, såvida det inte rör sig om ett särskilt varmt år. Normalt sett genomgår inte mer än omkring 20% av alla basviner malolaktisk jäsning. Basvinerna till Premier Cru har i regel två gram äppelsyra per liter medan Cristal har det dubbla. Ekfat används till liten del och då enbart för att ge vinet ökad struktur. Var druvsort och växtplats vinifieras separat ända till dess att man genomför assemblage. Jean–Baptiste har då 800 olika basviner att prova under den två månader långa perioden då vinerna blandas. Detta sker mot slutet av vintern, året efter skörd.

De årgångslösa vinerna får ökad komplexitet genom reservviner, varav 15 till 25% används för att balansera ung stram frukt och syra. Den totala mängden reservvin (som uteslutande görs av viner från yn gre stockar i vingårdar till Cristal) är uppemot sju år gamla och förvaras i stora ekliggare nere i den svala lagringskällaren. 

Genom åren har tillsatsen av socker och jäst inför den andra jäsningen, minskats. Detta påverkar kolsyretrycket i flaskan vilket ger en aning mjukare bubblor

”Vinerna ska fånga känslan av vinets ursprung. De ska vara genomlysande och får inte bära någon karaktär av vår vinmakning.” 
Jean–Baptiste Lecaillon

KORT OM LOUIS ROEDERER

Ägare: Familjen Rouzaud, med Jean-Claude och sonen Frédéric i ledningen.
Vingårdar: Totalt 240 hektar.
Vinmakare: Jean-Baptiste Lecaillon.
Vintyper: Mousserande vin av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, en liten andel stilla vin.
Produktion: Omkring 3 miljoner fl askor.
Adress: 21 Boulevard Lundy, Reims.
Hemsida: www.louis-roederer.com

LOUIS ROEDERER CHAMPAGNE 

Frukt av hög kvalitet ger champagne av hög kvalitet. Louis Roederers roll som hantverkare är att vägleda naturen så gott det går för att lyfta de allra bästa egenskaperna i ett vin.

NV Brut Premier
Ett fulländat original. Husets signaturchampagne ska spegla sitt huvudsakliga år, därtill ge en komplexitet och balans mellan ungdomlighet och mognad. Louis Roederers årsproduktion uppgår totalt till omkring tre miljoner flaskor och NV Brut Premier står för närmare 75%. Detta är en cuvée som i princip framställs av 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay och resterande Pinot Meunier. Övervägande andel kommer ifrån egna vingårdar. Hur stor andel av var druvsort som används beror på året, då det är av största vikt att årgången i basvinet är tydlig. Omkring 15% av basvinet får jäsa på ek, resten i ståltankar och vid assemblage tillsätts omkring 15 till vanligen 25 och som allra mest 30% reservvin. Vinet mognar 36–40 månader på sin jäst innan dégorgering. Inför slutkorkning tillsätts en dosage på 8,5 gram per liter vilket är en minskning från tidigare tolv gram per liter.

Vintage
Med fascination för den aromatiska mångfald som Pinot Noir från Champagne kan ge lyfter husets vintagechampagne kraft och struktur genom druvor från Grand Cru-byn Verzenay. Det här är husets mest klassiska vin som har tillverkats sedan 1800–talet med ledord som kraft, koncentration och finess. Husets årgångschampagne tillverkas på omkring 70% Pinot Noir från svala och ekologiskt certifi erade vingårdar. Chardonnay, som står för resterande del, plockas från sydligt exponerade vingårdslotter i byn Chouilly. Låga skördeuttag ger djup smak. Vinet lagras på sin jästfällning i fyra år och vilar i sex månader efter dégorgering. Dosagen ligger på mellan åtta till nio gram per liter.

Rosé Vintage
Nyanserade, mjukt bäriga, rosenblommiga och eleganta. Louis Roederes roséviner är något alldeles särskilt. Här är det inte färgen som är avgörande – många har säkert noterat att de är förhållandevis skirt rosa. Huset söker ingen kommersiellt tillrättalagd rosé utan Pinot Noir får tala genom druvans körsbärsfruktiga, delikata toner. Från solvarma kalkrika sluttningar i Cumières plockas Pinot Noir (som utgör 65% av Rosé Vintage) vid perfekt mognad. De avstjälkas utan att krossas och jäser med musten i sju till tio dagar för att extrahera alla aromer. För att inte laka ut för mycket tanniner undviks överpumpning eller nedpressning av skalen. Musten blandas sedan med Chardonnay (som utgör 35% av Rosé Vintage) och dras över till ståltankar och ekfat (20%), för jäsning. Karaktäristiskt för Rosé Vintage är att den får mogna under fyra år på jästfällning och minst sex månader efter degorgering. Omkring 8 gram dosage tillförs.

Cristal Rosé Brut
Hundra år efter utförandet av Cristal beslutade Jean-Claude Rouzaud sig för att skapa Cristal Rosé. För att genomföra detta valde han ut druvor från de allra finaste Grand Cru – vingårdarna i Aÿ. Druvornas ursprung är främsta skillnaden mellan Cristal Rosé och husets årgångsrosé. Till Cristal Rosé används 70% av Pinot Noir från Aÿ och 30% Chardonnay från Les Mesnil-sur-Oger och Avize – alla tre byar klassade som Grand Cru. Framställningen och lagringen är annars densamma för båda rosévinerna. De förföriska elementen i Cristal Rosé är svårslagna, champagnen är oändligt nyanserad, bärig och yppig.

Blanc de Blancs Vintage
Även om Louis Roederer fokuserar på Pinot Noir så tillverkar huset en ren Chardonnay. Blanc de Blancs Vintage kom till världen år 1930, då familjen Roederer önskade ett lätt och friskt vin att njuta av efter sina jaktrundor. Till en början var här inget tal om försäljning. Men på 1950 – talet smög denna eleganta, mineraldrivna champagne ut på marknaden i en exklusiv upplaga. En ljuvlig champagne med lätt blommig ton, mjuk frukt och kritig mineralitet. Druvorna skördas från fyra egna vingårdslotter i Grand Cru byn Avize, två i den centrala delen av kommunen, en i den norra delen mot Cramant och en i den södra delen mot Le Mesnil-sur-Oger. Vinet mognar under fem år på sin jästfällning och dosagen ligger på omkring åtta till tio gram per liter. Efter dégorgering vilar flaskorna i sex månader innan försäljning.

Cristal Brut
Denna eftertraktade prestigecuvée, en av de äldsta i Champagne, framställs av i stort sett lika proportioner av Pinot Noir och Chardonnay från sju byar och 45 vingårdar. Givetvis rör det sig om firmans bästa vingårdslägen och alla är klassificerade som Grand Cru. De gamla stockarna – varav de äldsta planterades på 1950-talet – ger viner med en särskild struktur och tydlig mineralitet. Dosagen till Cristal har sänkts från 12 gram till omkring nio gram per liter, under de senaste åren. Cristal får hela sju års lagring på jästen och vinerna ger stort djup redan som unga, men är alltid eleganta med påtagligt frisk syra och l ång nyanserad smak. Produktionen uppgår till omkring 350 000 flaskor per år och vinet framställs endast under de allra bästa årgångarna. Från och med årgång 2012 är vingårdarna biodynamiskt certifierade.

Brut Nature
Louis Roederers förfäder brukade berätta om vinerna från byn Cumières, som växte längst floden Marne. Här spirade Pinot Noir genom viner av svåröverträffad kvalitet, lika koncentrerade som runda och generösa. Under varma perioder uttrycker några av områdets kalla lerjordar en enastående karaktär med stor fräschör. Berättelsen lade grunden till Louis Roederer Brut Nature, vars första årgång blev 2006. Tillverkningen sker enligt biodynamikens rytm och druvorna från de olika växtlägena plockas och pressas under samma dag – en fruktdag enligt månkalendern. Spontan jäsning uppmuntras och dosage undviks. Pinot Noir 55% ger struktur, Pinot Meunier 25% bjuder fina mognadstoner och Chardonnay 20% bidrar med fräschör, blommiga toner och livlig syra. Tillsammans skapar druvorna en harmonisk tappning med stor fräschör. Etiketten till Brut Nature fångar samspelet av natur och kreativitet i ett möte mellan Louis Roederer och den världsledande franske designern Philippe Starck.

Carte Blanche
Denna söta pärlande champagne görs i en stil som förr i tiden kallades goût américain (den amerikanska smaken) just eftersom att amerikanarna så gärna föredrog de något sötare bubblorna. Louis Roederers näpet söta version kallas Carte Blanche och har en dosage på 45 gram per liter. Betydlig mer än i husets andra champagner men finessen med Carte Blanche är att denna även har stor fräschör. Det är en cuvée av cirka 62% Pinot Noir, 30% Chardonnay och åtta % Pinot Meunier. Omkring 15% av basvinet är jäst på ekfat, resten i ståltankar. Vid assemblage tillsätts omkring 15 till vanligen 25 och som allra mest 30% reservvin. Vinet mognar 36–40 månader på sin jäst innan dégorgering.