Tareq Taylor

HAR MÅNGA STRÄNGAR PÅ SIN LYRA

Kocken, krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor är ett kärt namn hos svenska folket. Han har synts i TV-rutan i bland annat Tareq Taylors matresa, och Lyckomaten, där han har inspirerat med sin passionerade kärlek till mat, vunnit flest medaljer i Kockarnas kamp, samt varit årets julvärd 2021. Tareq Taylor har verkligen nått rakt in i våra hjärtan.

AV: ANN FOGELBERG FOTO: PETER CARLSSON

Tareq Taylor har tagit svenska folket med storm. Med sin ödmjukhet och kärlek sprider han glädje och kunskap om mat och matlagning, vilket han brinner för. Det var som tioåring på julen i köket med sin morfar, som var krigsveteran, som han bestämde sig för att bli kock.

– Det var ett väldigt speciellt tillfälle för mig. För morfar fick aldrig störas när han lagade mat, då skulle han vara i fred, säger Tareq.

Innan kriget var Tareqs morfars högsta önskan att bli kock.

– Men han hade inte fixat det på grund av att hade reumatisk feber sedan han var fem år där läkarna förbjöd honom att han jobba med varma saker.

Det var istället Tareq som skulle axla manteln och bli kock.

– Jag har alltid hållit på med mat och tycker att det har varit spännande och kul. Min morfar satte kockyrket på kartan för mig och var en och mycket fantastisk historieberättare. Han målade även i olja, älskade opera och att laga mat som avkoppling.

Tareq hängde gärna i köket med sin morfar och fick ta del av hel del spännande saker och även lära sig att laga mat. Han bestämde sig där och då som tioåring att han skulle bli kock.

– Om jag inte hade haft den där stunden med morfar, så hade jag inte blivit kock. Men så blev det.

VÄNDNINGEN KOM PÅ FUJIYAMA

Som 16-åring började han på sin första restaurang på ”Krog Lilla Torg” i Malmö, samtidigt som han gick i skolan. Han var där ensam kock tillsammans med en pizzabagare. Han fick lära sig baka pizza samt även ansvara för köket med förrätt, varmrätt och dessert. Därefter blev det bland annat Australien och Seychellerna. Efter tio år som kock, tröttnade han och funderade på att skola om sig till arkeolog.

– Men jag insåg hur mycket arkivarbete som det innebar samt även att forska i böcker, så jag tappade intresset, fortsätter Tareq.

När Tareq fick en förfrågan om att börja på en japansk restaurang i Stockholm, ”Fujiyama”, kunde han inte låta bli att tacka ja.

– Jag kunde inget om japansk mat och fick gå där som lärling i tre månader. Det blev vändningen för mig. Jag fick en fantastisk läromästare, köksmästaren, som tog mig under sina vingar och lärde mig så mycket att jag kom på att de tio åren innan inte hade gett mig någonting. Hans respekt för råvarorna och hans stolthet smittade av sig på mig kopiöst. Jag slukade allt med hull och hår. Jag hittade tillbaka till kärnan, till vad det handlar om, och älskade att det fanns så mycket att lära och utforska. Och är i dag mycket glad av mitt val.

”Mat och dryck lever i symbios med varandra och lyckas man kombinera en maträtt till rätt vin så kan ens sinnen lyftas till helt nya dimensioner.”

Om Tareq inte hade blivit kock hade han kanske satsat på att spela i ett band.

– Jag drömde om att spela trummor och att sjunga, berättar Tareq. Även hantverk låg honom nära till hands.

– Jag tycker om hantverk, och snickeri, så möjligtvis att jag hade blivit snickare eller möbelsnickare, om jag inte hade satsat på kockyrket.

Men i dag ångrar han inte att valet föll på att bli kock. Som vinnare i ”Kockarnas kamp” för fyra år sedan kammade han hem flest medaljer på 13 tävlingar, och kan stoltsera med rekordet av medaljer av alla tävlande genom åren. Med sitt TVprogram ”Tareq Taylors matresa” flyttade han in i svenskarnas vardagsrum med sina matprogram från Israel och blev en favorit hos svenska folket. Vi har även sett Tareqs böcker i bokhandeln, där han har hunnit med att släppa 14 kokböcker.

– En kokbok ska vara ett redskap i vardagen och vara inspirerande och lättbegriplig, helst baserad på råvaror som är tillgängliga. Jag älskar när det är enkelt. När man med en begränsad insats kan skapa någonting som känns wow. Men jag provar rätterna rejält innan jag ger ut ett recept, så att det finns ett förtroende. Till exempel så ska pastadegen eller brödet vara perfekta innan jag släpper recepten. Rätterna ska vara funktionella, goda och lätta att återskapa.

Vilket är ditt bästa matminne?

– Jag har så många. De är så olika. Till exempel när man som liten skulle äta mammas fiskgratäng eller få pannkakor hos mormor och morfar. Det är de fina minnena som sitter kvar. Jag älskade den stunden.

BESÖK I ÖSTERMALMS SALUHALL

Den bästa typen av matlagning tycker Tareq är att botanisera i en saluhall eller på en marknad.

– Att gå omkring och välja råvaror, och bära med mig så mycket som jag orkar, och komma hem och lägga allt på bänken, utan någon plan. Att börja tillaga många mindre rätter av det som jag har inhandlat. Där det kan bli fem till sju små rätter, och att sitta och leverera den ena rätten efter den andra, det är den absolut roligaste typen av matlagning. Det får bli vad känslan säger, lite spontan matlagning.

Östermalms Saluhall har han besökt ett tiotal gånger.

– Det är en mycket vacker och fin plats som ligger fint. Jag gillar att gå där och spankulera och för fyra veckor sedan åt jag lunch på Tysta Mari som hade god mat. Det är avgörande att jobba med bra råvaror. Det är jätteviktigt att lyfta fram råvarorna efter säsong och fräschör. Det går inte att skapa något kvalitativt om man inte har bra råvaror.

Annars hänger han mycket i saluhallen i Malmö där han bor, eller på sin egen restaurang ”Kockeriet”.

– Jag startade min första restaurang för 22 år sedan och i dag driver jag ”Kockeriet” som är hjärtat i min verksamhet, som har tio bord och innehåller vad en restaurang ska ha. Det är en glädje att gå in där, där det även är viktigt med personlig närvaro. Elegant och avslappnat. Vi har även gjort mycket själva, som till exempel designat tallrikarna, allt är handgjort och vi har även egen mark med egen odling av grönsaker. Alla delar i restaurangen ska vara en upplevelse. Det är en spännande plats att vara på.

EN RIESLING FRÅN RHEINGAU

När saluhallens magasin träffar Tareq är han i Stockholm för att lansera sitt vin, en riesling från Rheingau i Tyskland.

– Jag har länge varit intresserad av olika sorters drycker och det har varit otroligt roligt att få laborera med smaker och dofter för att arbeta fram det, som enligt mig, är det perfekta vita vinet. Dessutom har riesling länge varit en personlig favorit hos mig. Vinet avnjuts lätt till rätter som ljust kött, fisk eller skaldjur samt till vegetariska rätter och mat med heta asiatiska toner.

– Mat och dryck lever i symbios med varandra och lyckas man kombinera en maträtt till rätt vin så kan ens sinnen lyftas till helt nya dimensioner.

Hösten 2022 släpper han en crémant från Loire i begränsad upplaga, så håll ögonen öppna. Och till nästa vår kommer hans femtonde kokbok ut. Det är även inspelningar med ”Trädgårdstider” på gång samt planering av ”Stjärnorna på slottet” plus några andra hemliga produktioner. Vi kommer att få se en hel del av Tareq även i fortsättningen och hoppas att han så småningom kan få en stjärna på sin restaurang.

RECEPT AV TAREQ TAYLOR

GRÖN SPARRIS MED VARMRÖKT LAXKRÄM

AV TAREQ TAYLOR | 4 PORTIONER
DET HÄR BEHÖVER DU

8–12 st sparrispotatis eller delikatesspotatis
3 st schalottenlök
2–3 msk kallpressad rapsolja
3 tsk äppelcidervinäger
3 st ägg
ca 100 g varmrökt lax
2 msk äppelcidervinäger
2 ½ dl solrosolja salt
ca 20 st grön sparris
½ dl hasselnötter gräslök

TILL GARNERING:

1 msk stenbitsrom
färsk dill
smörgåskrasse

TILLAGNING

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fräs löken hastigt i rapsolja och tillsätt vinäger. Låt vinägern hastigt koka i någon minut. Ta sedan av spisen och låt svalna.

Koka äggen i exakt 3 minuter och spola sedan äggen under kallt vatten. Knäck äggen i en bunke. Var noga med att även få med vitan.

Bryt ner lite av den varmrökta laxen (ca 100 g) i bunken och tillsätt även äppelcidervinäger och litesalt. Mixa slätt med en stavmixer och tillsätt sedan solrosoljan i en jämn stråle medan du mixar. Krämen skall bli tjock och krämig.

Skär bort den nedersta delen av sparrisen och stek hastigt tillsammans med den kokta potatisen ilite rapsolja och salt. Tillsätt hasselnötterna mot slutet.

Finhacka gräslök och vänd endast potatisen i gräslöken. Lägg potatisen i botten av tallriken, lägg sedan på sparrisen och toppa med hasselnötterna.

Servera sparrisen med laxkrämen och den syrliga schalottenlöken. Garnera med stenbitsrom, krasse och dill. Smaklig måltid!


ÖSTERMALMS SALUHALL MAGASIN NO.1 2022. COPYRIGHT: BIELSTEN & CO.