Padel tar över  Stockholm

Få sporter har vuxit så explosionsartat i Europa – och i Stockholm – som padel de senaste åren. Och i huvudstaden finns glädjande nog flera anläggningar med banor såväl inomhus som utomhus där du kan utöva denna enkla, fartfyllda och sociala racketsport.
För oss som redan testat är det lätt att förstå varför padel är Sveriges snabbast växande
sport och numera en av stockholmarnas absoluta favoritaktiviteter. 
AV: Lina Bielsten 

Padel är en racketsport som enklast kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. En fartfylld, social sport som passar alla åldrar och du kan relativt snabbt lära dig att spela. Att padel framför allt spelas i lag gör det extra roligt och det är ett perfekt sätt att umgås. Den populära racketsporten har utan tvekan tagit världen med storm, men dess ursprung tvistas det om. Somliga hävdar att padel började spelas redan på 1920-talet som ett tidsfördriv på brittiska kryssningsfartyg, andra menar att sporten härstammar från Mexico. Hursomhelst var det först 1974 som padel utformades enligt de regler som gäller idag. I skrivande stund byggs nya padelhallar runtom i Sverige och den höga beläggningsgraden på befintliga banor avslöjar att sporten inte kommer att minska i popularitet inom den närmsta framtiden. 

Några av dessa tillskott är exempelvis de tillfälliga padelbanorna i Ericsson Globe. I väntan på att livekonserterna kan återvända har det under vintern funnits en unik möjlighet att uppleva sporten på en av våra största arenor i Stockholm. Här har man erbjudit 14 padelbanor med en extraordinär takhöjd på 85 meter. Något man gissar är världsrekord för en inomhushall. Vi på redaktionen skyndade oss dit för att testa, arenan lär ju inte vara en padelhall för evigt. En annan nyhet är fyra nya padelbanor som byggts på ett centralt tak i Stockholm, närmare bestämt 30 meter ovanför marken på NK, ett av Nordens mest eleganta varuhus. Ja, det är definitivt padelfeber i landet. Redaktionen har besökt tre anläggningar som var bland de första med padel i Stockholm; Järfälla Padel Club, PDL Frihamnen och Good to Great Padel. 

Järfälla Padel Club

En av Europas mest moderna anläggningar hittar du i Järfälla. Järfälla Padel Club är ett idrottscenter på ca 3 000 m² med åtta padelbanor i hög kvalitet varav en utomhusbana. Här känner du dig som hemma, vilket inte är så konstigt när några av grundarens familjemedlemmar står bakom disken. Atmosfär är härlig samtidigt som du får bästa möjliga och personliga service. Den intima känslan på klubben är ett plus jämfört med de större anläggningarna. Ett minus är möjligtvis läget, men det är värt tiden att ta sig dit för att spela.

När spelet är slut kan ni slappna av i bistron som serverar frukost, lunch och andra rätter som wraps och hälsosamma sallader. Här finns fullständiga rättigheter om ni vill avsluta med ett glas champagne, vin eller öl. Järfälla Padel Clubs övervåning har även en stor lounge med utsikt över banorna, ett gym och ett VIP-rum. 

Coach Michael Knutas stod för vår allra första lektion. Han är en lugn och tålmodig tränare vilket passar ypperligt för frustrerade nybörjare eller för dig som är erfaren inom andra racketsporter och behöver skolas om.

Familjen Gavelin driver Järfälla Padel Club med perfekt fingertoppskänsla. Atmosfären av att befinna sig hemma infinner sig direkt och du vill definitivt återvända.

STARTADES
Järfälla Padel Club slog upp portarna med grundaren Mikael Gavelin i spetsen, i början av februari 2018. Idrottsanläggningen ligger intill tennishallen i Jakobsberg. 

ANTAL PADELBANOR
7 inomhusbanor och 1 utomhusbana.

KONTAKTUPPGIFTER
Järfälla Padel Club
Mjölnarvägen 1
Tel: +46 70-262 00 85
E-post: mikael.gavelin@jarfallapadel.se
Instagram: @jarfallapadelclub

MEDLEMSKLUBB
Fyra stycken olika medlemsnivåer som innefattar mästerskap och olika evenemang beroende på vilket du väljer. Kostnad för årskort på deras gym för medlemmar är 2500 kronor. Som medlem får du även billigare hyra av bana Mån–Fre mellan 6.30–17.00 (340 kronor) istället för ordinare pris 440 kronor. ”Kids padel academy” för barn över 7 år är planerad att starta 2021.

ÖVRIGT
www.matchi.se bokar du tider för spel och här hittar du pris för klippkort. Seriespelet sker löpande under året med två omgångar under hösten och tre omgångar under våren. Järfälla Padelclub har 8 divisioner för både damer och herrar, med åtta lag i varje division. På anläggningen finns café med fullständiga rättigheter och en sportshop. Ett tiotal tränare finns tillgängliga för kurser i grupp eller privatlektioner.

Besök www.jarfallapadel.se för senaste uppdateringar gällande ev. restriktioner.

På bilden ser vi Järfälla Padel Clubs utomhusbana.


PDL Frihamnen

Detta är Stockholms mest centrala hall och stans första inomhuspadelcenter. Här kan du spela, träna och tävla i padel dygnet runt (!) och i hallen finns det mesta du behöver. PDL Center anordnar också flera aktiviteter, bland annat seriespel, nybörjarkurser, privatlektioner med tränare, turneringar, läger, mix-ins och americanos. I lokalerna kan du även ha egna företagsevent och privata fester för upp till 200 personer.

När vi kliver in på PDL Frihamnen för vår andra lektion i ordningen är det full fart på alla banor. I omklädningsrummet är det desto lugnare. De flesta av spelarna följer rekommendationen att vara ombytta i förväg, vilket känns tryggt när det är så pass många spelare på plats samtidigt. Lektionen med Erik var givande. Han hinner lära ut flera bra saker; positionen på banan i förhållande till olika slag, att squashspelare med fördel kan slå lösare än vi brukar och effektiva slag för att jobba sig framåt mot nät. Mycket att lägga på minnet… 

STARTADES
PDL Group grundades 2015 av Henrik Söderberg, Jonas Andersson, Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman och är idag en av de största aktörerna inom svensk padel. PDL Frihamnen är Europas största center och PDL Group har över 20 anläggningar runtom i landet. 

ANTAL PADELBANOR
22 inomhusbanor.

KONTAKTUPPGIFTER
PDL Frihamnen
Palermogatan 34, Magasin 7
Tel: +46 841041768
E-post: info@pdlcenterfrihamnen.se
Instagram: @pdlcenter

ÖVRIGT
www.matchi.se bokar du tider för spel och här hittar du
pris för klippkort. Nybörjarkurser erbjuds för alla kunskapsnivåer (nybörjare, medel och avancerad), seriespel, dagsturneringar och privatträning kan bokas från en till fyra personer. Kurser ska startas för barn med start januari 2021.

Receptioner och shopar är öppna alla dagar 09.00–21.00. Övriga tider finns alltid möjlighet att hyra utrustning via varuatomater i hallarna där du kan hyra nyckel till racketskåp eller köpa bollar, dryck med mera. I anslutning till banorna finns omklädningsrum, shop samt mötesrum med konferensmöjligheter.

PDL Centers lokaler i Frihamnen är norra Europas största padelanläggning med 22 inomhusbanor. Trots att man har flest banor i Stockholm är det fullbokat nästan hela tiden, speciellt senaste halvåret när efterfrågan ökat markant. Det gäller därför att vara ute i god tid om du vill boka. 

Besök www.pdl.se för senaste uppdateringar gällande ev. restriktioner. 

Good to Great Padel

När du kliver in på arenan möts du av grundartrion Kulti, Norman och Tillström som pryder den stora väggen direkt till vänster och i korridorerna hänger tavlor på svenska tenniseliten. Good to Great erbjuder padelspel i Catella Arena, som siktar på att bli en av de ledande tennisanläggningarna i världen. Här finns sex padelbanor inomhus och tre banor utomhus med rejält tilltagen takhöjd för bästa spelupplevelse. Anläggningen erbjuder flera aktiviteter, fem väl utrustade mötesrum och deras café och restaurang är de mest välsorterade vi sett på länge i en idrottsarena, ett stort plus för det! Det lilla minuset är att anläggningen ligger i ett industriområde i Danderyd. Bil är en klar fördel för att spela här. 

Samuel på Good to Great Padel är coach på vår tredje och avslutande lektion. Med Samuel får du en effektiv timme. Han ödslar inte tid på slagen du redan behärskar för att få känna dig duktig. Nej, istället får du jobba med din svagaste sida, i det här fallet längst ner vid bakväggen. Att en boll kan fara ut från hörnet på så många olika sätt är intressant och stundtals frustrerande. Padelbollar studsar inte likadant som squashbollar och desto nyttigare är det att nöta in nya slag på det här sättet. Redaktionen kan varmt rekommendera en lektion med Samuel, speciellt om du är medel till avancerad och vill höja din nivå.  

STARTADES
Good to Great Tennis Academy grundades 2011 av Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström i syfte att få tillbaka svensk tennis i världstoppen. Med Catella Arena erbjuder man en anläggning med de bästa förutsättingarna för att förverkliga denna vision med såväl tennisträning, fys och idrottsskadebehandlingar samt viktiga funktioner som kost och skolgång.

ANTAL PADELBANOR
6 inomhusbanor och 3 utomhusbanor.

KONTAKTUPPGIFTER
Rinkebyvägen 20, Danderyd
Tel: 08-55 10 88 17
E-post: reception@goodtogreat.se
Instagram: @gtgtennisacademy

MEDLEMSKLUBB
GTG Padel Club bildades 25 januari 2019. Föreningens ändamål är att bedriva en ideell och utvecklande padelverksamhet för barn och ungdomar. Klubben vänder sig till ungdomar i alla åldrar, oavsett bakgrund. Övriga medlemskap: Good to Great erbjuder abonnemang på padelbanorna i Catella Arena. För närvarande är samtliga abonnemangstider fullbokade. 

ÖVRIGT
www.matchi.se bokar du tider för spel och strötidsbokning för padel släpps upp till 72 h före aktuell tid. Priser för A-tid och B-tid hittar du på Good to Greats hemsida.

Faciliteter på arenan: gym, sportklinik med kiropraktor, sjukgymnaster och massageterapeuter. Restaurang & Café serverar frukost, lunch och middag. På helgen serveras enklare måltider och rätter. Välutrustad shop med racket, strängar, bollar och kläder.

Detta är en modern och snygg arena i toppklass. Om du lyckas boka tid på en av Good to Greats eftertraktade padelbanor kommer du inte bli besviken. Tyvärr är alla fasta abonnemangstider fullbokade men det finns strötider för spel, så håll utkik efter dem. 

Besök www.goodtogreat.se för senaste uppdateringar gällande ev. restriktioner

Fler padelhallar i Stockholm

Som padelspelare i Stockholm har du goda möjligheter att utöva din sport. Det finns flera hallar att välja mellan, men var beredd på att du behöver resa en bit från centrala stan. De flesta når du dock enkelt med kollektivtrafiken och en stunds promenad. Mitt i city finns tills vidare endast fyra banor på NK-taket (läs mer på ascaropadel.com) men det puttrar i padelgrytan. En gedigen lista över Stockholms padelhallar finns på www.viewstockholm.com. Vill du testa padel är vårt tips att ta med några vänner och spela på skoj eller boka lektioner för att komma igång direkt som vi gjorde. Oavsett hur du börjar kan vi konstatera en sak; padel är beroendeframkallande.

Saker som folk säger som har börjat spela Padel:

”Vem som helst kan spela, det är som bowling”
”Jag är helt såld”
”Synd att man måste vara fyra personer, det är svårt nog att hitta en som kan samma tid som jag själv.
”Varför ligger alla banor så långt utanför stan?”
”Du måste börja spela, det är SÅ roligt, jag lovar”

Redaktionen tipsar

Det finns en uppsjö av kläder och racket inom Padel, men vår favorit är Robin Söderling.

Du hittar produkterna online men framför allt på de allra flesta padelhallarna runt om i hela Sverige samt hos de flesta stora butiker såsom Stadium, Intersport, Sportamore samt hos i princip alla specialister online (ca 40 st) såsom Racketspecialisten, Rocket Padel, Tengo, Padler, Tengo med flera.

www.rs-padel.com