Om STOCKHOLMS

PRIVATTEATRAR OCH DERAS HISTORIA

Stockholm lär vara en av världens teaterrikaste städer, räknat per capita. Vid sidan av de stora skattebetalarfinansierade institutionerna är det tätt mellan scener av olika dignitet. Många får kämpa hårt för sin överlevnad, andra går med utsålda hus nästan för jämnan. En lång tid hade Östermalmshallen den klassiska privatteatern Folkan som granne, tvärs över torget. Ända fram tills dess ridå gick ner en sista gång år 2001 syntes stora delar av Folkans ensemble vimla runt i Hallen, några av dem gör det än idag! Då teaterlivet ligger oss varmt om hjärtat tänkte vi ta med våra läsare på en liten scenodyssé. Låt oss dock inleda med en hommage åt vår före detta granne.

Av: Claes kanold

FOLKAN

Folkan byggdes 1856 (32 år innan Östermalmshallen!) och gick då under namnet Ladugårdslandsteatern. 1877 bytte den namn till Bijou-teatern Frälsningsarmen har bedrivit verksamhet i lokalerna och höll sitt första möte i Sverige på teatern 1882 och 1887 fick den så namnet Folkteatern. Här spelade Karl Gerhard revy mellan 1919 och 1942. I början av 1930-talet hyrde Gösta Ekman teatern och döpte den då till Gösta Ekmans Folkteater. År 1943 blev Europafilm ägare, så under några år fungerade Folkan som biograf parallellt med teaterverksamheten. På 1950-talet återgick Folkan återigen till att vara enbart teater och kom framförallt att vara scen för revyer och farser. På tidigt 1970-tal togs teatern över av Olle Kinch, som blandade publika komedier och farser, barnteater och en rad moderna musikaler, allt från ”Oh, Calcutta!” där alla skådespelare och sångare var nakna på scen, till ”Sommarnattens leende” (A Little Night Music), efter Ingmar Bergmans film. Bland teaterns största framgångar kan nämnas bland annat den årliga Kar de Mumma-revyn (1956– 78) samt farser som ”Kuta och kör”, ”En man för mycket” och ”Det stannar i familjen”.

Under 1980-talet varvades farser med barn- och familjeföreställningar som till exempel ”Pippi Långstrump” med Siw Malmkvist, musikalen ”Annie” med 11-åriga Pernilla Wahlgren i huvudrollen som den föräldralösa flickan. En av de sista stora succéerna på Folkan var Tomas von Brömssens enmansföreställning ”Tomas revy” som gästspelade i början av 1990-talet. Teatern lades ned 2001, och huset där teatern låg revs vintern 2007/2008, där ståtar nu istället Åhlénshuset i ny metallic-fasad.

FOLKAN. Foto: Ingemar Gram (1908-1986). Stockholms stadsmuseum.
Den årliga Kar de Mumma-revyn (1956–78) var något av en institution i Stockholms nöjesliv och kan räknas till en av Folkteaterns största framgångar. Kar de Mumma (Erik Zetterström) lyckades värva dåtidens största revystjärnor till ”Folkan”, bland andra Stig Järrel, Lars Ekborg, Annalisa Ericsson, Sickan Carlsson och Lasse Berghagen. Här fick Lasse Berghagen sitt genombrott som komiker när han med sina långa ben nästan slog knut på sig själv i rollen som tangocharmören Flirtige Knut i "Bäst i stan" (1973). Teatern finns inte kvar, men Lasses långa ben spatserar fortfarande runt i Östermalmshallen där han varit trogen stammis sedan revytiden.

CHINATEATERN. Berzelii Park. 

Teatern byggdes som stumfilmsteater, men redan 1929 bröt revyepoken ut i Stockholm och Ernst Rolf flyttade sin Göteborgrevy till China. 1938 lanserades China som Nordens största varieté-scen och fram på scenen trippade tjugofem miss Chinor. Sommarvaritén i Stockholm blev världsberömd och China ansågs vara den förnämsta scenen i Europa efter Palladium i London. 1946 satte den nytända stjärnan Nils Poppe upp Chinas första musikal tillsammans med Anna- Lisa Ericsson ”Behärska dig kvinna”. På 50–talet var det dags för revy igen med bland annat Karl-Gerard, Carl-Gustav med hejdlösa revyer som ”Vicke Nys” och ”Calle P”. Under 60-talet drog Hasse & Tage fulla hus med ”Gula hund”. Under alla decennier har revy, varieté och film varvats med artistframträdanden. Här har storheter som Maurice Chevalier, Lena Horn och Delta Rythm Boys med flera framträtt.

70/80-talet: China Teatern var enbart en biograf och hotades flera gånger att förvandlas till kontorskasern eller parkeringshus. I mitten av 80-talet tågade Bosse Parnevik och Hans Wallman in för att blåsa nytt liv i teatern. Man inledde storstilat med Ann-Margret Show som följdes av olika farser och komedier.

80/90-talet: Här följer en hel rad succé-musikaler ”Cats”, ”West side story”, ”Annie get your gun”, ”Fame”, ”Hair” och ”Little Shop of Horror”.

2000-talet: Slutet av 90-talet och början av 2000-talet gick i farsens tecken. Från Göteborg gästas man av Galenskaparna och After Shave. 2002 av Björn Skifs under hans succéturné Back on Track och därefter Revisorn med Robert Gustafsson och Peter Haber i huvudrollerna. Den huvudsakliga verksamheten består idag av att visa aktuella föreställningar och konserter på kvällstid och konferenser dagtid. Men här har också specialarrangemang såsom Grammisgalan, Guldmasken, filmfestivaler, talangjakter, Fröken Sverige-final, varvats med bolagsstämmor, kick-offer, föreläsningar och mycket mera ägt rum.

Anekdot: "När vi spelade musikalen ”Book of Mormon” så kom det riktiga mormoner och delade ut information till våra gäster efter föreställningen: De var ju klädda precis som våra skådespelare så publiken trodde det ingick i föreställningen". /Bosse Andersson, producent.

På gång hösten 2022: Vi spelar musikalen ”Bodyguard” som bygger på filmen med samma namn. 
Mat & Dryck: Vi har en liten restaurang på teatern och så ligger ju Berns några meter från teatern. 
Antal platser: 1248

OSCARSTEATERN. Kungsgatan 63, City.

1906: Om väggar kunde tala skulle de nog både sjunga och dansa här på Oscarsteatern. Det kanske inte är någon Fantom som stryker omkring i loger och salong men många av de fantastiska legender till skådespelare som stått på scenen tittar nog ner ibland från sin teaterhimmel och beskyddar oss. Det var i början på det förra seklet som den förmögna byggnadsherren Isaac Hirsch lät uppföra en ny teater för att ge plats och hemvist åt operettkonsten i Stockholm – detta blev Oscarsteatern, döpt efter den dåvarande monarken Oscar II. I den rådande jugendstilen var Oscarsteatern något helt nytt, skapad av arkitekten Axel Anderberg, Kungliga Operans arkitekt. Invigningsprogrammet blev Offenbachs ”Frihetsbröderna” som sedan följdes av Franz Lehárs ”Glada änkan”, som då var en helt ny föreställning och som sedan har kommit att bli en av teaterns mest frekvent spelade.

1926/1947: Albert Ranft, Stockholms teaterkung på sin tid, drev Oscarsteatern från starten fram till 1926. Efter fyra olika regimer (däribland Gösta Ekman d ä) togs teatern 1947 över av Sandrews. Anders Sandrew älskade de gamla operetterna och trots att produktionerna blev ett mycket dyrbart nöje så var Oscarsteaterns hans eget skötebarn. Han tog bland annat hem ”Annie get your gun” och ”Kiss me Kate” från USA. Dock levde han inte för att se en av Oscars största succéer, ”My Fair Lady” (med Jarl Kulle i sin musikaldebut som Higgins och veteranen Ulla Sallert som Eliza) som spelades i 766 föreställningar 1959-1961 och ytterligare 385 föreställningar under 70-talet. Sedan dess har Oscarsteatern rumsterat en ännu större succéföreställning; ”Fantomen på Operan”, som spelades från 27 oktober 1989 och i sex år framöver. Ofattbara 1173 föreställningar gavs och hela 1 055 800 personer såg den stora takkronan störta ner och landa i scengolvet.

1997: Vicky von der Lancken blev tillfrågad om att ta över Oscarsteatern efter Sandrews. Vicky som sedan länge varit Sveriges nöjesdrottning med succéer som ”Tingel Tangel”, ”Knäpp igen”, ”I Hetaste laget”, ”Hotelliggaren” med flera, fick nu sin egen scen. Sedan dess har musikal, fars och revy avlöst varandra bl.a. ”Guys & Dolls”, ”Lorry,” ”Saturday Night Fever”, ”Singin´in the rain” och ”La Cage aux Folles”. År 2004 klev 2Entertain in som partner och delägare av teatern och sen dess sätts föreställningar upp i samproduktion mellan bolagen. Sedan 2009 ingår även China Teatern i deras gemensamma förvärv och är nu en del av Oscarsteatern AB.

Anekdot: "När vi spelade ”Singin´in the Rain” för några år sedan var det en storsatsning mest kostsamma produktioner vi har gjort, var ganska nervösa över. Mitt i premiärnumret gjorde Rennie, Kalle och Hanna ett nummer ”Good Morning” som var ett fabulöst nummer, efter att sjungit och steppat landade de i en soffa. En premiärpublik kan emellanåt vara svårflirtad, men efter det numret ställde sig först Lasse Berghagen, tätt följd av resten av publiken, de fick en stående ovation i fem minuter. Den mäktigaste upplevelse jag varit med om under min tid här. Gåshud och tårögd än idag när jag tänker på det". /Johan van det Lancken, producent.

På gång hösten 2022: Helt sanslöst härliga musikalkomedien ”Tootsie” med Robert Gustafsson i huvudrollen.
Mat & Dryck: Stockholm Fisk på Vasagatan ligger runt hörnet. Även Restaurang Gioia på Gamla Brogatan/Vasagatan har fantastisk mat (italiensk) och är nära teatern. 
Antal platser: 947

ensemblen från scalarevyn. foto: Robert eldrim.

SCALATEATERN. Wallingatan 32-34, Vasastan/Norrmalm.

Invigdes 1918 som biograf då under namnet Pallas-Teatern. En av Stockholms äldsta privatteatrar. I dessa anrika lokaler har legendarer som Jan Malmsjö, Harriet Andersson, Allan Edwall, Martin Ljung, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund uppträtt. Idag drivs teatern av Conrad och Tova Nyqvist, Henrik Dorsin och Michael Lindgren, som tog över 2014 och inledde teaterns nya era med Henrik Dorsins hyllade enmansshow ”Näktergalen från Holavedsvägen”. Därefter följde 130 utsålda föreställningar av ”Grotesco på Scala” (2015). I källaren finns en scen med drygt 100 platser för till exempel stand-up och klubbverksamhet.

Anekdot: Det är en fredagskväll i december 2019 och komikern Marcus Berggren närmar sig Scalateatern. Han har nyligen upptäckt vårt ställe då han medverkade i en stå-upp klubb några dagar tidigare. Utanför ser han självaste Karl- Bertil Jonsson (Anton Lundqvist) ta sig en cigg i snöfallet efter avslutad föreställning. Väl inne i foajébaren möter han ”den ömma modern” (Vanna Rosenberg) och Henrik Dorsin som båda dricker varsin välförtjänt öl. Marcus fortsätter, mot sitt mål, ner för trappan till jazzklubben ”Lönnkrogen”. Men först behöver han gå på toaletten. Då upptäcker han att en av toaletterna även fungerar som en "lönnbar" där Fredrik Lindström precis blir serverad ett järn. Marcus bestämmer sig där och då – på Scala ska jag fira mitt bröllop. Vilket han senare också gjorde! /Conrad och Tova Nyqvist, teaterdirektörer.

På gång hösten 2022: Olika gästspel med bland annat David Sundin, ”Folkhumor 2” med Petter och Björn, premiär på ”50/50” med Petra Mede, om att fylla 50 år och bli mamma. Samt ”Tomten är ensam” med Nisse Hallberg, om att han som inte har någon familj alltid får vara tomte för sina syskonbarn.
Mat & Dryck: Lokalerna hyser restaurang Scalas Bakficka samt foajébar, spana in öppettiderna på hemsidan. I källaren finns också en scen med drygt 100 platser för till exempel stand-up och klubbverksamhet.
Antal platser: 550

Stefan Larsson, Agneta Villman, Mikael Persbrandt på Maximteatern. Fotograf: Håkan Larsson

MAXIMTEATERN. Karlaplan 4, Östermalm.

Huset byggdes 1945–1946 och användes från början som studio för Radiotjänst (numera Sveriges Radio). Det kalllades Karlaplansstudion och härifrån sändes bland andra underhållningsprogram som Karusellen, Lille Fridolf och Frukostklubben. Först 1967 byggdes studion om till teater och biograf. Teatern drevs från 1966 av Sandrews. Från 1971 upphörde biografverksamheten och sedan dess har lokalen enbart använts som teater. Under 1970-talet var Maximteatern spelplats för bland annat Carl Zetterströms revyer och gästspel av Nils Poppe.

År 1978 tog företaget Limabrall över teatern, bakom Limabrall fanns saluhallens stammisar Lill Lindfors, Magnus Härenstam och Brasse Brännström tillsammans med Aller Johansson. Sedan juni 2011 drivs teatern av producenten Agneta Villman, som tidigare drivit Vasateatern. Från maj 2012 delar hon ägandet och chefskapet med skådespelaren Mikael Persbrandt. Tyvärr tycks vi nu dock närma oss sluten på denna teaterjuvels era. Vid årskiftet tas lokalerna till mångas förskräckelse över av den minst sagt omdiskuterade australienska frikyrkoentreprenören Hillsong.

Anekdot: "Vi har skapat vår alldeles egna nisch och lyckat göra en bredd med både dramatisk teater, komedier barnteater, konserter, illusionsteater mm mm. I början när vi spelade Dödsdansen, så gick folk automatiskt till Dramaten. Det gör de inte längre". /Agneta Villman

På gång hösten 2022: Vi spelar ”Så enkel är kärleken” av Lars Norén med Mikael Persbrandt, Livia Millhagen, Ingela Olsson och Stefan Larsson i regi av Eva Dahlman.
Mat & Dryck: Restaurang Broms på Karlavägen 76.
Antal platser: 570.

Foto Calle Elf. Göta Lejon salong. 

GÖTA LEJON. Götgatan 55, Södermalm.

Öppnade först som biograf i januari 1928. På 60-talet alternerades filmvisningar och teaterföreställningar med bland annat Hasse och Tage. På 80-talet används lokalen mer som en arena för konserter. Band som AD/DC, Metallica, R.E.M har spelat sina första konserter i Sverige på Göta Lejon. På 90-talet byggdes teatern återigen om med inriktning mot musikaler och teaterpjäser.

Anekdot: "Lejonet ovanpå teaterentrén är skapat av Einar Forseth, som kanske mest är känd för sina bysantinskt inspirerade guldmosaiker i Gyllene Salen i Stockholms Stadshus. Han var även ansvarig för dekorationerna i Göta Lejons salong". /Tintan Hultin, producent.

På gång hösten 2022: Göta Lejons egna produktion Forever Piaf har nypremiär den 2 september och spelar sedan fredagar och lördagar fram till 24 september innan den flyttar till Lorensbergsteatern i Göteborg. En mängd artister kommer kunna ses på Göta Lejons scen i höst, nämnas kan några så som: Gitarrvirtuosen Tommy Emanuel, det engelska rockbandet Uriah Heap som i år har 50-årsjubileum och så klassisk balett med kanske tidernas mest populära balettklassiker Svansjön. Det blir även en hel del barnteater; Snövit, Djungelboken och Brandman Sam gästar alla Göta Lejon i höst.

Mat & Dryck: Det finns en restaurang högst upp i foajén som är öppen i samband med föreställningar och konserter, där gäller dock bara förbokning. Kolla in menyn på hemsidan. Tips om ställe i närheten är Himlen i Skrapan. Supertrevlig bar med fantastisk utsikt. Maten och drinkarna rekommenderas också! Sedan är det ju nära till Nytorget och en mängd bra restauranger. 
Antal platser:1106

ANDRA TEATRAR ICKE ATT FÖRGLÖMMA

Playhouse Teater, Drottninggatan 71, City/Norrmalm www.playhouseteater.se

Moderna Dansteatern, Slupskjulsvägen 30, i en torped verkstad på Skeppsholmen www.modernadansteatern.se

Strindbergs Intima Teater, Barnhusgatan 20, www.strindbergsintimateater.se

Teater Giljotin, Torsgatan 4, www.teatergiljotin.se

Intiman, Odengatan 81 www.intiman.nu


Östermalms Saluhall Magasin No.1 2022