Vincent Vintilescu: ny på Nybroe

29-årige Vincent Vintilescu är praktiskt taget född på krogen. Pappa Wilhelm är en aktad aktör i branschen och sedan flera decennier bästa kompis med Nybroe smørrebröds delägare och galjonsfigur Jarmo Tammisto. I samband med tillbakafl ytten till de nyrenoverade lokalerna öppnade sig möjligheten för Vintilescu junior att kliva in som kompanjon i Östermalmshallens danska oas.

För Vincent är det nästan som att komma hem. Det var nämligen på Nybroe han som fjortonårig åttondeklassare för första gången provade restaurangyrket på allvar. ”Jag praktiserade här och fick stå i köket, skala räkor och till och med hjälpa till i köket”. Att Jarmo Tammisto dessutom i det närmaste är som en farbror åt Vincent förstärker naturligtvis familjekänslan.

Nu kan det kanske låta lite som att unge herr Vintilescu glidit in i Hallen på en räkmacka, men så är definitivt inte fallet. Tvärtom. Sedan praktiken för 15 år sedan har han byggt upp ett massivt CV. På meritlistan står bland annat kandidatutbildning i hotell och ekonomi på Hotelschool Den Haag i Nederländerna, restaurangkonsult i London, konceptutvecklare på Carlsberg, egen krog i Köpenhamn, jobbat som servitör och bartender, dataanalytiker på gigantiska hotellkonglomeratet Starwoods huvudkontor, haft praktikplatser på legendariska hotellen S:t Regis i Bangkok och W i Hong Kong. Det var alltså inte direkt någon duvunge som återvände till fäderneslandet i januari 2019.
– Jag hade haft ett par mindre uppdrag åt några restauranger och suttit hemma och klurat på egna framtida krogkoncept när samtalet från Jarmos tidigare partner kom. Han undrade om jag var intresserad av att ta över hans andel i rörelsen. Det var för lockande för att tacka nej.

För Magasinet tar det inte många minuter att förstå att Vincent är som klippt och skuren för sina nya domäner. Han är en engagerad, positiv glädjefontän som sprider gemytligt hygge kring borden på restaurangen. Så när han säger att han vill skapa mysiga gemensamma måltidsminnen åt sina gäster och sin personal kommer det från ett stort, härligt och ärligt krögarhjärta.

Nybroe smørrebröd har 20 sittplatser inne i saluhallen, 50 i matsalen ut mot Nybrogatan, vilka utökas med ytterligare 20 den period av året man kan ha sin uteservering öppen.

Planerar du att chocka era gäster med några dramatiska förändringar i och med att du klivit in i verksamheten?
– Inte förändra utan lägga till. Sortimentet av danska smörrebröd sitter som hand i handske, men jag vill utveckla våra varma rätter. En rykande räksoppa till exempel. Menyn får tillbaka den friterade rödspättan och ljummen leverpastej, bacon, champinjoner och persilja. Efterlängtade av många! Vi pratar också om veckans fläsk, så det finns flera rätter på planeringsstadiet. Dessutom breddar vi vårt vin- och ölsortiment. 

Beskriv Nybroe smørrebröd med dina egna ord!
– Passion är trumman i det vi gör. Vi kommer aldrig att sluta vara kreativa och hitta på nya rätter med fokus på bra
råvaror. Alltid med danska förtecken. Nybroe är en dansk smörrebrödsrestaurang med svenskt hantverk som ibland finner inspiration från både det asiatiska, nordiska och italienska köket.

Beskriv dig själv med dina egna ord!!
– Jag älskar mat och dryck och lever för möten med positiva och trevliga människor och jag gillar att blicka framåt. På min fritid försöker jag träna 2–4 gånger i veckan, spela golf, titta på fotboll, där är Arsenal min stora passion. Så ofta det går är jag ute på min kompis lantställe och när jag är hemma tycker jag om att laga mat och hushållssysslor som att lägga in mina egna gurkor. 

Du är yngst bland alla partners här i Östermalmshallen, hur känns det?
– Jag kommer in väldigt ödmjuk i ett team av fantastiska företagare och vill att vi alla ska arbeta åt samma mål. Alla gäster som besöker Östermalms Saluhall ska värnas om och få den bästa servicen och de bästa produkterna. Gemensamt ska vi restauranger och handlare i hallen skapa en ännu bättre destination.

Just nu befinner vi oss en bit in i hösten, vad ser du mest fram emot de närmaste månaderna?
– Att få lära mig fler namn på våra gäster! Att vår stora företagscatering och vår take away fortsätter att rulla på. Vi flyttar konceptet ”Bubbel & Babbel” från torsdagskvällar till lördag eftermiddag och det ska bli kul. Och så ser jag fram emot när hela hallen åter flödar av gäster, det finns inget bättre ställe att vara på.